Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkeer en infrastructuur

‘Vervelende ochtendspits’ door dichte mist in het noordwesten

Een fietser fietst in de mist langs het spoor.
Een fietser fietst in de mist langs het spoor. Foto Koen van Weel / ANP

Automobilisten moeten vanmorgen oppassen voor de dichte mist op de wegen. Op sommige plaatsen ten noorden van de grote rivieren is het zicht minder dan 200 meter, zo waarschuwt het KNMI. Het meteorologisch instituut heeft om die reden code geel afgegeven voor de provincies Drenthe, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) is het zicht lokaal soms nog beperkter en kunnen automobilisten op enkele plaatsen niet meer dan 50 meter ver kijken. Dat leidt waarschijnlijk tot een “vervelende ochtendspits”, zo waarschuwt de VID. Vooral mistbanken kunnen verraderlijk zijn, omdat het zicht daar plotseling wegvalt.

Twitter avatar vid VID Het is echt oppassen op de weg: lokaal maar 60 meter zicht. Wordt morgen ook vervelend tijdens de ochtendspits #mist http://t.co/pYIDtKnPHd

Tot veel files leidt de mist vanmorgen rond 7.00 uur overigens nog niet. Alleen op de A9 van Alkmaar naar Amstelveen staat het verkeer volgens de VID stil. De dichte mist leidt daar tot een file van 6 kilometer ter hoogte van Akersloot. Dat komt echter ook doordat Rijkswaterstaat daar de spitsstroken gesloten houdt.

Om de verkeershinder zo veel mogelijk te beperken adviseert de VID automobilisten om op een “voorspelbare” manier te rijden en af te zien van abrupte manoeuvres. Ook het voeren van de juiste verlichting is belangrijk, zo stelt de verkeersdienst. De verwachting is dat de mist op veel plekken in de tweede helft van de ochtend verdwijnt.

Twitter avatar vid VID Ten noorden van de grote rivieren is het zicht minder: mist. Kijk zelf waar het mistig is: http://t.co/taDB6IwNUG http://t.co/9PX18CS4pq

Gisteren waarschuwde het KNMI ook al voor gevaarlijke situaties door mist, toen in het gehele land. Op Schiphol vertrokken daardoor minder vluchten dan normaal. De luchthaven besloot een aantal vluchten te schrappen, terwijl bij andere vluchten sprake was van vertraging.