Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nóg een Russisch gevechtsvliegtuig in Turks luchtruim, zegt Turkije

Fotomateriaal van het Russische ministerie van Defensie. Te zien, volgens het ministerie: een Russisch gevechtsvliegtuig bombardeert doelen in Idlib, Syrië.
Fotomateriaal van het Russische ministerie van Defensie. Te zien, volgens het ministerie: een Russisch gevechtsvliegtuig bombardeert doelen in Idlib, Syrië. Foto EPA / Russische ministerie van Defensie

Een Russisch gevechtsvliegtuig is zondag het Turkse luchtruim binnengevlogen, meldt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is het tweede vliegtuig in drie dagen. Rusland begon vorige week met het uitvoeren van bombardementen in Syrië, waaronder enkele doelen bij de Syrisch-Turkse grens.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO noemde de incidenten tijdens de spoedbijeenkomst vandaag “onacceptabel” en sprak van “onverantwoordelijk gedrag”. Hij riep de Russische Federatie op “onmiddellijk uit te leggen” wat dit betekende. Ook het Witte Huis sprak van “provocatie”.

rusland op het matje

Turkije, lid van de NAVO, riep na het eerste Russische gevechtsvliegtuig dat het Turkse luchtruim binnenvloog de Russische ambassadeur op het matje. Turkije stuurde twee F16’s om het Russische toestel te onderscheppen en terug naar het Syrische luchtruim te dirigeren.

De Turkse regering waarschuwde dat Rusland verantwoordelijk zal worden gehouden voor “elk ongewenst incident”. Moskou liet weten dat het vliegtuig niet expres het Turkse luchtruim was binnengevlogen en beloofde dat het niet nog eens zou gebeuren.

over de russische luchtaanvallen

Rusland voert naar eigen zeggen luchtaanvallen uit op IS-strijders, maar de internationale coalitie verdenkt het land ervan ook de Syrische oppositie te bombarderen. De Britse premier Cameron noemde het ingrijpen van Rusland afgelopen weekend nog een ‘ernstige fout’.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken voert Rusland in Syrië een “klassieke assymmetrische oorlog” – het zegt tegen terreurgroep Islamitische Staat te strijden, maar eigenlijk steunen ze president Assad. “Probeer maar eens met de Russen te praten. Ze blijven hun propaganda gewoon herhalen, echt ongelooflijk.”

(Reuters/NRC)