AKO en NS breiden samenwerking uit Motoren Rolls-Royce schrapt nog eens 400 banen

Boekhandel AKO en NS hebben hun samenwerking verlengd. Dat hebben ze vanochtend bekendgemaakt. De bestaande huurovereenkomst met de exploitant van boekwinkels op de stations loopt eind dit jaar af. In de nieuwe aanbesteding kwam AKO als beste uit de bus, aldus NS. Het bedrag dat met de nieuwe overeenkomst is gemoeid, geven ze niet vrij. AKO heeft vestigingen op 44 stations. Het bedrijf praat met NS over verdere uitbreiding. „Maar dat is geen onderdeel van de contractverlenging”, aldus topman Sjaak Mark van AKO. „We hebben nog wel een wensenlijstje.” (ANP)

De Britse motorenfabrikant Rolls-Royce schrapt nog eens 400 banen bij de divisie die aandrijfsystemen, lieren en ankers voor schepen maakt. Dat heeft het concern vanochtend bekendgemaakt. Het banenverlies komt bovenop het eerder aangekondigde schrappen van 600 banen. De ingrepen zouden volgend jaar voor 55 miljoen euro aan kostenbesparing moeten opleveren. Vooral de lage olieprijs zet de maritieme divisie van Rolls-Royce onder druk. Circa 60 procent van de klandizie komt van bedrijven gerelateerd aan de olie- en gasindustrie, die wegens de olieprijs veel bestellingen annuleert. Bij de divisie werken 5.800 mensen. (ANP / Bloomberg)