Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘Slechts’ een tiende van de wereld is extreem arm

Zelfs bij hogere armoedegrens daalt het aantal armen.

Wereldwijd 9,6 procent
Wereldwijd 9,6 procent

Het aantal mensen dat wereldwijd in extreme armoede leeft, eindigt dit jaar naar verwachting onder de 10 procent van de wereldbevolking. Dat zou voor het eerst zijn.

Dat blijkt uit een voorspelling die de Wereldbank gisteren publiceerde. Naar verwachting leven 702 miljoen mensen (9,6 procent van de wereldbevolking) dit jaar in armoede; bij de laatste meting in 2012 waren dat er nog 902 miljoen (12,8 procent).

De daling vindt plaats ondanks een vernieuwde definitie van armoede die de Wereldbank hanteert. Waar de armoedegrens voorheen werd vastgesteld op een koopkracht van 1,25 dollar per dag, worden mensen nu als extreem arm aangemerkt als zij van minder dan 1,90 dollar per dag (1,69 euro) leven. Ook heeft de Wereldbank nieuwe informatie over de levensomstandigheden op landelijk niveau meegenomen.

Volgens Wereldbank-president Jim Yong Kim is het afnemende aantal mensen onder de armoedegrens een gevolg van de sterke economische groei in veel ontwikkelingslanden. Er wordt daarnaast meer geïnvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg en sociale vangnetten, waardoor inwoners van deze landen minder snel terugvallen in extreme armoede.

Toch moeten de cijfers van de Wereldbank in context worden gezien. Zo zegt de waarde waarmee gerekend wordt, de koopkrachtpariteit of PPP, alleen iets over de koopkracht van de bevolking. Over toegang tot onderwijs, de leefomstandigheden in sloppenwijken of de beschikbaarheid van primaire behoeftes als voedsel en water zegt dit getal weinig tot niets.

Ook gebruikt de Wereldbank voor het vaststellen van de nieuwe armoedegrens van 1,90 dollar het prijsniveau van 2011. Inmiddels is er in de wereldeconomie veel veranderd waardoor de cijfers vertekend kunnen zijn.

In 2013 stelde de Wereldbank zichzelf twee doelen: extreme armoede voor 2030 de wereld uit helpen en ervoor zorgen dat de armste 40 procent van de wereldbevolking meer te besteden heeft.

In een verklaring laat Wereldbankchef Jim Yong Kim weten dat het doel om extreme armoede uit te bannen, in zicht is: „Deze voorspellingen laten zien dat wij tot de eerste generatie behoren die het einde van extreme armoede kan meemaken. Deze nieuwe voorspelling kan een impuls zijn en kan ons helpen om ons te focussen op het vinden van de meest effectieve manier om extreme armoede uit de wereld te helpen.”

Volgens Kim zal het uitroeien van armoede nog een opgave worden in tijden van afzwakkende economische groei, jeugdwerkloosheid, kwetsbare financiële markten en de gevolgen van klimaatsverandering. Toch zegt hij te geloven dat het mogelijk is.