Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

De Fractie

Politicus Tim (Joris Smit) wordt in de parkeergarage gegijzeld door een teleurgestelde kiezer met psychische problemen (Loes Wouterson). Heel even krijgt de volksvertegenwoordiger een glimp van de harde werkelijkheid te zien. Ook maakt de vrouw een kras op zijn links-liberale geloof in de vrije mens.

Deze afwijkende aflevering van de politieke serie De Fractie is geschreven door toneelschrijver Marcel Osterop en geregisseerd door Rita Horst.

Twee mensen die een hele aflevering lang praten in één ruimte, een verhaal dat los staat van de rest van de tv-serie; politicus Tim blijkt ineens in een bottle episode te zijn beland.

De bottle episode – de term komt van Star Trek – was ooit bedoeld om geld te besparen. Twee acteurs, één ruimte; lekker goedkoop. Inmiddels is de bottle episode juist een gewaardeerd genre. Denk aan ‘The Fly’, de aflevering van Breaking Bad waarin drugskok Walt vijftig minuten lang op een vlieg jaagt. De schrijvers staan even stil, voor verdieping in het verhaal, en laten en passant zien dat ze naast groots opgezette doeken ook verfijnde etsen kunnen maken.

Wilfred Takken