Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Jazz

Scotts wijdlopige nieuwe meesterwerk

De zich fel uitdrukkende en met weergaloze virtuositeit spelende jazztrompettist Christian Scott uit New Orleans zoekt steeds weer naar verdieping. Na zijn in mooie noten verpakte sociaal-politieke commentaar (Yesterday you said tomorrow) en ruimte voor familiegeschiedenis (Adjuah) is er nu een interactief album: Stretch. Het is tevens een app voor muziekstudenten.

Niet alleen ontwerpt Scott zijn eigen trompetten met hightech ventielensystemen, voor zijn band zijn diverse blaasinstrumenten gecreëerd, zoals een omgekeerde Flugelhorn en een ‘Pan Afrikaans’ drumstel. Scotts bedoeling is de jazz zoveel mogelijk ‘op te stretchen’, buiten alle vormen om. Spannende ritmes uit de dancemuziek en indierock-elementen klinken logisch in een opwindende bundeling nummers. Scott, in klank nooit ver van Miles Davis, heeft er een wijdlopig, maar bij elkaar passend meesterwerkje bij. De 20-jarige fluitiste Pinderhughes is met dromerige tonen een aanwinst.