Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Oprichter Jack Dorsey benoemd tot topman van Twitter

Jack Dorsey is benoemd tot de nieuwe topman van Twitter. Hij was al drie maanden interim-CEO.
Jack Dorsey is benoemd tot de nieuwe topman van Twitter. Hij was al drie maanden interim-CEO. Foto Mike Blake / Reuters

De oprichter van Twitter, Jack Dorsey (38), is door de raad van commissarissen benoemd tot de bestuursvoorzitter van het sociale medium. Zijn opdracht: meer mensen het medium laten gebruiken en uit de rode cijfers komen. Hiermee eindigt de maandenlange zoektocht naar een nieuwe CEO, meldt persbureau AP.

De nieuwe operationeel directeur van het sociale medium is Adam Bain. Meer dan negen jaar geleden richtte Dorsey Twitter op, samen met Evan Williams, Biz Stone en Noah Glass. Hij was tussen 2006 en 2008 al eens de hoogste baas en volgt nu de Dick Costolo op, die sneuvelde omdat Twitter het aantal gebruikers niet kon vergroten.

Twitter avatar jack Jack We are naming @adambain COO of Twitter, we’re working to change the composition of our Board, and I will serve as CEO of Twitter and Square!

Dorsey CEO van twee bedrijven

De nieuwe topman van Twitter richtte in 2009 een ander bedrijf op, Square, dat zich richt op mobiel betalen. Ook bij dat bedrijf blijft hij CEO. Hiermee krijgt Twitter in feite een topman die zich parttime bezighoudt met het medium, iets wat de raad van commissarissen aanvankelijk niet wilde. Uiteindelijk gingen zij toch akkoord; er bleek verder niemand bereid om het bedrijf te leiden.

Op Twitter laat Dorsey weten de banen prima te kunnen combineren. De afgelopen drie maanden heeft hij beide bedrijven geleid, en dat beviel goed:

Twitter avatar jack Jack I’ve been CEO of both companies for over 3 months now. I have the smartest, strongest, and most determined leaders in the world on my teams.
Twitter avatar jack Jack My focus is to build teams that move fast, and learn faster. In the past 3 months we have increased our speed and urgency at both companies.

De nieuwe topman beschrijft Twitter als een medium dat staat ‘voor vrijheid van meningsuiting’.

“Twitter is het meest krachtige communicatiemiddel van deze tijd. Het laat zien wat iedereen ter wereld op dit moment zegt.”

Twitter moet laagdrempeliger worden

Dorsey pleitte eerder voor het laagdrempeliger maken van het medium. De tweets niet meer op chronologische volgorde laten zien, is al losgelaten. De 140-tekens limiet op de direct messages (privéberichten tussen gebruikers onderling) is ook verdwenen. Het gerucht gaat dat het medium die limiet ook wil laten vallen voor tweets. Dat ondersteunt de kersverse topman.