Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Opnieuw mag jihadverdachte uitspraak in vrijheid afwachten

Rechtbanktekening van de verdachte (vlnr) Iman B., Azzedine C., Rudolf H., Oussama C., Jordi de J. en Moussa L. tijdens het grote Haagse jihadproces in de speciaal beveiligde rechtszaal de bunker in Amsterdam-Osdorp. In totaal staan in deze zaak tien mensen terecht voor terreurbeschuldigingen.
Rechtbanktekening van de verdachte (vlnr) Iman B., Azzedine C., Rudolf H., Oussama C., Jordi de J. en Moussa L. tijdens het grote Haagse jihadproces in de speciaal beveiligde rechtszaal de bunker in Amsterdam-Osdorp. In totaal staan in deze zaak tien mensen terecht voor terreurbeschuldigingen. Tekening Aloys Oosterwijk/ANP

Voor de tweede keer in korte tijd heeft de rechter in Den Haag besloten dat een van de verdachten van het Haagse jihadproces zijn uitspraak in vrijheid mag afwachten. De 19-jarige Oussama C., die verdacht wordt van ronselen, opruiing en lidmaatschap van een terroristische organisatie, wordt vrijgelaten.

C. zat al veertien maanden vast op verdenking van ronselpraktijken. De rechter zag nu geen reden meer die periode te verlengen. Wel zijn er voorwaarden aan C.’s vrijheid gesteld. Zo mag hij geen contact hebben met medeverdachten, niet met de media praten, zijn paspoort en andere identiteitsdocumenten inleveren en mag hij Nederland niet verlaten.

Volgens NRC-redacteur Andreas Kouwenhoven, die het jihadproces in Den Haag volgt, is C. één van de belangrijkste verdachten:

“De vrijlating van Oussama C. is opvallend. Hij wordt door het OM gezien als een van de leidende figuren van de groep moslims die worden vervolgd als terroristische organisatie. C. zou opruiende berichten hebben geplaatst op Twitter en Facebook waarin de gewapende strijd in Syrië wordt aangeprezen. Ook hield hij er preken over. “Broeders en zusters, de strijd is voor jullie verplicht”, zei hij onder meer.”

‘Jongste, maar ook populaire verdachte’

Van de tien verdachten die in totaal terecht staan in het jihadproces is C. de jongste, maar als begenadigd spreker was hij zeer populair onder zoekende moslimjongeren. Kouwenhoven:

“Een getuige beschuldigde C. ervan hem te hebben gehersenspoeld, maar trok zijn verklaring later weer in.”

Tijdens eerdere zittingen liet C. merken ferm achter zijn preken en uitspraken te staan. De uitspraak wordt in december verwacht, en het is nog maar de vraag of hij tot die tijd echt vrij is, zegt redacteur Kouwenhoven:

“Mogelijk komt Oussama C. na zijn vrijlating direct in de vreemdelingenbewaring terecht. Hij bezit de Marokkaanse nationaliteit en wachtte nog op het verkrijgen van een Nederlands paspoort. Bij een veroordeling zal hij worden uitgezet naar Marokko.”

Lees meer over Oussama C. in NRC Handelsblad: een ‘snotneus’ van 17 die predikte over de jihad

Rudolph H. ook vrij

Op 21 september besloot de rechter al dat de 25-jarige Rudolph H. op vrije voeten gesteld moest worden. Volgens Kouwenhoven achtte de rechtbank de kans dat Rudolph H. weer misdrijven zal begaan klein en was zijn rol in de vermeende organisatie niet zó belangrijk dat hij vast zou moeten blijven. Hij werd vrijgelaten onder nagenoeg dezelfde strenge voorwaarden als C..

Van de drie belangrijkste verdachten in het proces zit nu alleen nog de 33-jarige Azzedine C. vast. Hij geldt als hoofdverdachte. Zijn zaak draait om de vraag of hij jongeren verleidde om naar Syrië te vertrekken. In het proces is tot nu toe een aantal dingen misgegaan. Zo verklaarde kroongetuige Ahmed S. zijn getuigenis te hebben verzonnen en raakte de politie gevoelige informatie kwijt op het internet.

Lees ook in NRC Handelsblad: Jihadreis of stedentrip, dat is de vraag