Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Weer

Op de kant gesmeten

Foto Boris Horvat/AFP
Foto Boris Horvat/AFP

Het was geen kettingbotsing, de opeenstapeling van auto’s hier aan de rand van de straat in Mandelieu-la-Napoule. Het dorp in het zuidoosten van Frankrijk is afgelopen weekend zwaar getroffen door overstromingen die ontstonden na hevig noodweer. Daarbij kwamen ten minste zestien mensen om het leven. Drie personen worden nog vermist. In steden als Cannes en Nice stroomde het water door de straten. Lokale autoriteiten vrezen dat het dodental nog zal oplopen aangezien het getroffen gebied deels bergachtig en daardoor moeilijk te bereiken is. De meeste doden vielen in Mandelieu-la-Napoule. Vijf mensen kwamen om, vermoedelijk in een poging om hun auto in veiligheid te brengen. Dichter bij Cannes werden drie mensen gevonden in hun auto in een ondergelopen tunnel. Eerder op de avond kwamen drie mensen om het leven in een verpleeghuis bij Antibes en er viel er één dode op een parkeerplaats in Cannes. Het water stond in de straten van Nice tot aan de deurhendels van auto’s, waarvan verschillende door het water de zee in werden gesleurd. In Antibes trad de rivier Brague buiten zijn oevers door de zware regenval. Campings en het spoor moesten het ontgelden, waardoor veel toeristen zijn gestrand. Nog altijd zitten 35.000 mensen zonder elektriciteit door de wateroverlast. President François Hollande is afgereisd naar het getroffen gebied en heeft zijn medeleven uitgesproken.