Dit is een artikel uit het NRC-archief

Weer

Noodweer bij Cannes, Guatemala en de VS

Als gevolg van klimaatverandering zal er wereldwijd meer zware regenval komen. Met veel doden tot gevolg, bleek dit weekeinde.

Een brandweerman in El Cambray II, een wijk in Santa Catarina Pinula, niet ver van Guatemala-Stad met een kind dat in de modderstroom is omgekomen.
Een brandweerman in El Cambray II, een wijk in Santa Catarina Pinula, niet ver van Guatemala-Stad met een kind dat in de modderstroom is omgekomen.

Een modderstroom in Guatemala, extreme hoosbui in Zuid-Frankrijk, de ergste regenval ‘sinds duizend jaar’ in South Carolina, een zware tyfoon in aan de Chinese zuidkust. Extreem weer heeft de afgelopen dagen op heel verschillende plaatsen op de wereld voor slachtoffers gezorgd.

De meeste doden vielen in Guatemala, waar een arme wijk werd weggevaagd door een aardverschuiving na hevige regenval. Het dodental stond vanmorgen op 131. Maar er worden nog zeker driehonderd mensen vermist. De kans dat er nog iemand levend onder de modder wordt gevonden is klein.

In de Amerikaanse staat South Carolina kwamen ten minste zes mensen om het leven. In Charleston viel in drie dagen maar liefst 35 centimeter regen. In de Chinese provincie Guangdong heeft tyfoon Mujigae, die windsnelheden bereikte van 180 kilometer per uur, aan ten minste vier mensen het leven gekost.

Aan de Côte d’Azur werden mensen verrast door de heftigheid van plotselinge storm en de ongekende snelheid waarmee die in de nacht van zaterdag op zondag opkwam. Zeker zeventien mensen zijn omgekomen, vier worden er nog vermist. Volgens de burgemeester van Cannes waren sommige mensen „bezorgd over hun auto, terwijl ze bezorgd zouden moeten zijn over hun leven”. President François Hollande bezocht het gebied gisteren en legde een link met klimaatverandering.

Veel klimaatwetenschappers verwachten dat door de opwarming van de aarde het weer extremer wordt, ook al is het moeilijk een individuele weersgebeurtenis direct aan klimaatverandering toe te schrijven. De World Energy Council en herverzekeringsmaatschappij Swiss Re schreven vorige week dat het aantal gevallen van extreem weer is toegenomen van 38 in 1980 tot 174 in 2014.