Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kijken: directie Air France moet rennen voor demonstranten

Vandaag kreeg het woord ‘vlucht’ bij de directie van Air France een geheel nieuwe betekenis. Directieleden moesten rennen voor woedende werknemers die de vergaderzaal bestormden na een aangekondigde ontslagronde.

Foto: Jacky Naeglen / Reuters

Vandaag kreeg het woord ‘vlucht’ bij de directie van Air France een geheel nieuwe betekenis.

Na een aangekondigde ontslagronde bestormden woedende werknemers van Air France de zaal waarin directie, de bonden en de Franse regeringsdelegatie aan het vergaderen waren. Directieleden hadden de hulp van de beveiliging nodig om een veilig heenkomen te zoeken.

Update 16.30 uur

Zo’n 2.900 werknemers van Air France worden boventallig verklaard, meldt NRC-correspondent Peter Vermaas vanaf de persconferentie van de luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf sluit vijf lijnen, stoot veertien toestellen af en vermindert de frequentie op 35 routes.

Op onderstaande video rent HR-directeur Xavier Broseta het gebouw uit; hij is bij de schermutselingen onderweg naar buiten zijn shirt kwijtgeraakt.

Foto: Reuters / Jacky Naegelen

Foto: Reuters / Jacky Naegelen

Eenmaal buiten bereik van de menigte wordt Broseta over een hek geholpen door de beveiligers. Samen met collega-directielid Pierre Plissonnier loopt hij daarna verder.

Foto AFP / Kenzo Tribouillard

Foto AFP / Kenzo Tribouillard

Eerder meldden bronnen bij de vakbonden dat er vanaf 2017 zo’n 2.900 banen zouden verdwijnen bij het Franse zusterbedrijf van KLM. Het zou gaan om driehonderd piloten, negenhonderd man cabinepersoneel en 1.700 arbeidsplaatsen op de grond.

Ook worden er veertien toestellen afgestoten: vijf volgend jaar en negen in 2017. Ten slotte gaat Air France minder vaak vliegen op een aantal bestemmingen in India en Zuidoost-Azië.