Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Kabinet tevreden met voorstellen OESO

De voorstellen van de club van rijke industrielanden OESO om internationale belastingontwijking door multinationals aan te pakken is “de meest serieuze poging die er ooit is geweest”. Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) vanmiddag in een toelichting op het OESO-rapport.

Staatssecretaris Eric Wiebes.
Staatssecretaris Eric Wiebes. Foto Jonas Roosens/ANP

De voorstellen van de club van rijke industrielanden OESO om internationale belastingontwijking door multinationals aan te pakken is “de meest serieuze poging die er ooit is geweest”. Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) vanmiddag in een toelichting op het OESO-rapport.

Het kabinet ziet in de OESO-aanbevelingen zelfs een waardering voor de sterke kanten van het huidige fiscale klimaat, terwijl Nederland in het recente verleden door OESO nog als belastingparadijs werd gezien. De NOS berichtte vandaag dat de Nederlandse staat juist zo’n 10 miljard euro misloopt omdat rijke Nederlanders hun geld in andere belastingparadijzen parkeren.

Volgens Wiebes heeft de OESO nu erkend dat een aantal onderdelen van de Nederlandse fiscale wetgeving gebruikt kunnen worden om misbruik en ontduiking tegen te gaan, zoals het maken van bilaterale belastingverdragen met ontwikkelingslanden en het bieden van zogeheten fiscale rulings aan multinationals.

Wiebes:

“Belastingverdragen kunnen nu juist een vehikel zijn om antimisbruik-bepalingen in te verpakken. Dat wordt nu de wereldwijde standaard. Misschien komt er dan een einde aan het jarenlang bashen van typische Nederlandse sterktes in het fiscale klimaat.”

Nederlandse lobby deels geslaagd

Op één onderdeel van het OESO-rapport heeft Nederland veel invloed willen uitoefenen. De beperking van de innovatiebox, een fiscale vrijstelling om onderzoek en innovatie bij bedrijven te stimuleren. Marieke de Ruiter van de OESO zegt in een interview dat morgen in NRC Handelsblad verschijnt dat Nederland zich “stevig heeft opgesteld”:

“Bij technische overleggen zijn de Nederlandse belangen ingebracht, er zijn ministers langs geweest, Dijsselbloem heeft gesproken met onze secretaris-generaal Angel Gurría.”

Dat is niet helemaal gelukt, moet de staatssecretaris erkennen. Een eerder voorstel van het Verenigd Koninkrijk en Duitsland om de innovatiebox sterk te beperken is volgens Wiebes afgezwakt. “De beperking is beperkt gebleven.” Maar: “Het blijft een achteruitgang.”

Nederland vreesde dat het midden- en kleinbedrijf (mkb) de dupe zou worden voor het verbieden van fiscale stimulans van “écht innovatie”. In het nieuwe voorstel blijft een fiscale aftrekregeling bestaan voor innovatief onderzoek waar geen patent uitvolgt – en dus vooral in mkb voorkomt. Wiebes:

“Het draait nu niet langer alleen om patenten en dus om grote bedrijven.”

Lees ook in NRC Handelsblad: Een gat in de dijk van 240 miljard dollar