Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Na Johan Derksen vertrekt ook Michel van Egmond bij WPG

Johan Derksen en Michel van Egmond stappen over van WPG naar Overamstel Uitgevers. De voormalige hoofdredacteur van VI begint daar samen met dochter Marieke Derksen en de bestsellerauteur een uitgeverij onder de naam Derksen, Van Egmond & Derksen.

Vlnr: Rene van der Gijp, Johan Derksen en Michel van Egmond voorafgaand aan het programma Voetbal International.
Vlnr: Rene van der Gijp, Johan Derksen en Michel van Egmond voorafgaand aan het programma Voetbal International. Foto Michael Kooren/ANP/KIPPA

Bestsellerauteur Michel van Egmond vertrekt eveneens bij WPG uitgevers, drie weken na het ontslag van Johan Derksen. Vanmiddag werd bekend dat Van Egmond en Derksen hun voetbalboeken voortaan zullen uitbrengen bij het concern Overamstel uitgevers. Zij gaan samen met Derksens dochter Marieke verder onder de naam Derksen, Van Egmond & Derksen.

Twitter avatar OscarvanG Oscar van Gelderen BREKEND: Johan Derksen, Michel van Egmond & Marieke Derksen stappen over naar @OveramstelCOM Welkom! http://t.co/SGZFPZ7mKr @VanEgmond1968

De nieuwe uitgeverij zal zich gaan bezighouden met boeken over sport, entertainment en muziek. De dagelijkse leiding van de nieuwe uitgeverij, die onder de vlag van Overamstel Uitgevers boeken zal gaan publiceren, komt in handen van Marieke Derksen. Van Egmond wordt hoofdredacteur en zal ook als auteur zelf boeken blijven schrijven, terwijl Johan Derksen als spreekbuis zal fungeren en boeken zal gaan maken over muziek.

Van Egmond: conflict laten betijen

Half september werd Derksen op staande voet ontslagen nadat hij in een interview had gezegd een eigen voetbaltijdschrift te willen oprichten, dat zou gaan concurreren met het tijdschrift Voetbal International van WPG. Het was toen de vraag in hoeverre dit een probleem zou zijn voor WPG. Dat zou afhangen van wat Michel van Egmond, auteur van bestsellers als Gijp en Kieft, zou gaan doen. Van Egmond was tevens hoofdredacteur van het boekenimprint VI Boeken bij WPG. Destijds zei hij de situatie even te laten betijen. Van Egmond nu:

“Ik heb er toch voor gekozen voor de samenwerking met Johan en Marike. We hebben al acht jaar prettig samengewerkt en door het ontslag van Johan konden we dus niet meer verder bij WPG.”

Waarom ze voor Overamstel hebben gekozen is volgens Van Egmond puur op basis van gevoel:

“Zoals bij de meeste beslissingen die we nemen. Overamstel komt op ons over als een enthousiaste, daadkrachtige, moderne club mensen.”

Overamstel Uitgevers bestaat uit zes uitgeverijen: Carrera, Hollands Diep, Lebowski, Meridiaan, Moon en The House of Books.

Flinke klap voor WPG

Van Egmonds vertrek is een flinke klap voor WPG en de Bezige Bij, waar Voetbal International was ondergebracht. Van Egmond was veruit de belangrijkste auteur van de uitgeverij. Van Gijp werden meer dan 350.000 exemplaren verkocht. Het boek Kieft, dat een jaar later verscheen, werd het bestverkochte boek van 2013. Met beide boeken won hij de NS Publieksprijs. Zijn recent verschenen Feyenoordboek De snor van József Kiprich staat al drie weken achter elkaar in de top 10 van de bestsellerslijst en eerder dit jaar domineerde het boek Topshow, waarvan Van Egmond co-auteur was, lijsten.

Martijn Griffioen, algemeen directeur van Overamstel, is uiteraard blij met de komst van het drietal. De uitgeverij Derksen, Van Egmond & Derksen zal volgens hem “gewoon verder gaan op de succesformule waarop de uitgeverij Voetbal International gebaseerd was. Van Egmond schrijft goede boeken en Derksen vertelt erover op tv, dat is een succesvolle combinatie”. Wanneer de eerste titel zal verschijnen kunnen Van Egmond en Griffioen nog niet zeggen. Over onderlinge afspraken wil Griffioen geen uitspraak doen.

Zijn recent verschenen Feyenoordboek De snor van József Kiprich staat al drie weken achter elkaar in de top 10 van de bestsellerslijst en eerder dit jaar domineerde het boek Topshow, waarvan Van Egmond co-auteur was, de bestsellerslijsten. Deze boeken blijven wel nog in het fonds van de Voetbal International uitgeverij, want volgens Griffioen zijn er geen afspraken over het oude fonds gemaakt. Wat er verder met Voetbal International gaat gebeuren is onduidelijk. Directeur Henk Pröpper was onbereikbaar voor commentaar.

Ruzies en ontslag

De ruzie tussen Derksen en WPG leidde dit jaar ook al tot het einde van de samenwerking tussen RTL7 en Voetbal International. Het gelijknamige programma is sinds augustus verder gegaan als Voetbal Inside, wat ook de naam zal zijn van het nieuwe tijdschrift van Derksen. Bij het nog op te richten tijdschrift zijn ook VI-oudgedienden Wilfred Genee, René van der Gijp, Wim Kieft, Hans Kraay jr. en Johan Boskamp betrokken.

Lees ook in NRC Handelsblad: Hoe VI langzaam wegdreef bij VI