Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Joe Jackson (61) maakt songs met veel diepte

De voormalige angry young man van de Britse new wave werd met ingang van zijn New Yorkse album Night and Day (1982) een gerespecteerd globetrotter, die rock en pop mengt met de invloed van Gershwin en Ellington. Voor Fast Forward toog Joe Jackson (61) naar vier wereldsteden waar hij telkens vier nummers opnam. De sessies in New York, Amsterdam, Berlijn en New Orleans leveren samen een prachtig coherent album, met Jacksons staccatopiano als middelpunt van popsongs met meer dan gemiddelde diepgang. Muzikale gasten Bill Frisell, Zuco 103, de veertienjarige musicalster Mitchell Sink en funkband Galactic kleuren de muziek die met Televisions See No Evil en de Duitse interbellumklassieker Good Bye Jonny twee verrassende covers herbergt. Helaas speelt Jackson eind november niets van dit beste album in jaren bij de Nights of the Proms in Ahoy’ waar hij zich zal beperken tot een handvol van zijn overbekende hits.