Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Israëlische politie treedt hard op na aanslag in Oost-Jeruzalem

Zaterdag zijn twee Israëliërs doodgestoken in O-Jeruzalem.

Israël sloot gisteren voor twee dagen de toegang tot de Oude Stad in Oost-Jeruzalem af voor alle Palestijnen die er niet wonen of werken. Het was een reactie op de moord op twee Israëliërs zaterdagavond. Ze werden doodgestoken toen ze op weg waren naar de Klaagmuur in Oost-Jeruzalem. De vrouw en het tweejarige zoontje van een van de dodelijke slachtoffers raakten gewond. De verdachte werd doodgeschoten door Israëlische ordetroepen.

Donderdag was er ook al een dodelijke aanslag op Israëliërs. Een kolonistenechtpaar werd doodgeschoten toen ze met hun auto over de Westelijke Jordaanoever nabij Nablus reden. De aanslagen passen in een trend: het wordt steeds onrustiger in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

In reactie op de aanslagen traden de Israëlische ordetroepen hard op. Sinds zaterdagavond zijn honderden Palestijnen gewond geraakt bij rellen, Eén Palestijn vond de dood. In Jeruzalem vielen extreem-rechtse Israëliërs Palestijnen aan terwijl ze ‘Dood aan de Arabieren’ scandeerden. In de Oude Stad bevindt zich behalve de Klaagmuur ook de Tempelberg, een van de heiligste plaatsen in de islam.

Israël beklaagt zich over de Palestijnse president Abbas, die de aanslagen niet heeft veroordeeld. In plaats daarvan veroordeelde de Palestijnse Autoriteit Israël voor het doodschieten van de verdachten. Volgens Israël doet Abbas hiermee aan opruiing.

Abbas is een gematigd politicus, die de diplomatieke weg naar het beëindigen van de Israëlische bezetting prefereert boven de gewelddadige. Maar de vraag is hoeveel legitimiteit hij nog geniet, nu tweederde van de Palestijnen onlangs in een opiniepeiling zei dat hij moet opstappen. Volgens sommige analisten is dat de reden dat hij het Palestijnse geweld niet veroordeelt. Ze menen dat Abbas de situatie niet meer in de hand heeft en spreken al voorzichtig van een Derde Intifada; anderen vinden het nog te vroeg om die conclusie te trekken.