Twee steekpartijen en vijf doden in Jeruzalem

Foto GALI TIBBON/AFP

Twee Israëliërs zijn zaterdagavond doodgestoken op weg waren naar de Klaagmuur in Oost-Jeruzalem. De vrouw en het tweejarige zoontje van een van de slachtoffers raakten gewond. De verdachte, een Palestijnse tiener, is daarna doodgeschoten door Israëlische ordetroepen. Het was de tweede dodelijke aanslag op Israëliërs in drie dagen. Donderdagavond werd een kolonistenechtpaar doodgeschoten toen ze met hun auto over de Westelijke Jordaanoever reden. Gisterochtend raakte een 15-jarige Israëliër gewond toen hij werd neergestoken door een Palestijnse man. De aanslagen passen in een trend waarin het steeds onrustiger wordt in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. In reactie traden de Israëlische ordetroepen hard op. Sinds zaterdagavond zijn er meer dan honderd Palestijnen gewond geraakt bij rellen. De Israëlische autoriteiten sloten gisteren voor twee dagen de toegang tot de Oude Stad in Oost-Jeruzalem af voor alle Palestijnen die er niet wonen of werken. Daar bevindt zich behalve de Klaagmuur ook de Tempelberg, een van de heiligste plaatsen in de islam. In Jeruzalem werd melding gemaakt van extreemrechtse Israëliërs die Palestijnen aanvielen en ‘Dood aan de Arabieren’ scandeerden. Israël beklaagt zich over de Palestijnse president Abbas, die de aanslagen niet heeft veroordeeld. In plaats daarvan gaf zijn Palestijnse Autoriteit een verklaring waarin het Israël veroordeelde voor het doodschieten van de twee verdachten. Volgens Israël doet Abbas hiermee aan opruiing.

    • NRC