Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Geen promotie? Zo kom je toch verder

Foto iStock

Maak je geen kans op promotie maar wil je toch groeien op je werk? Dat kan. Vier manieren om zonder promotie toch ‘hogerop’ te komen.

1. Doe een stapje opzij

Niet letterlijk natuurlijk. Kijk eens naar interne vacatures en dan niet per se naar die waarvoor je meer betaald krijgt. Ook loopbaancoach Marieke van Oosterhout vindt dat je best binnen je bedrijf kunt kijken.

“Veel mensen gaan direct naar iets anders op zoek als ze hun werk niet meer leuk vinden. Vaak zijn er ook binnen een bedrijf nog andere opties.”

Naast intern solliciteren kun je ook eens meedoen aan een project van een andere afdeling. Carrièrecoach Masja van Loon ziet ook wel iets in een interne switch:

“Het is een goede manier om jezelf te ontwikkelen en nieuwe uitdagingen aan te gaan.”

2. Hervorm je huidige functie

Wissel taken uit met collega’s of voer op eigen initiatief andere taken uit. Van Oosterhout: “Dat jij een hekel hebt aan notuleren wil niet zeggen dat dat bij iedereen het geval is. Misschien is er een collega die dat wel leuk vindt en kun jij bijvoorbeeld rapporten opstellen waar je collega weer geen zin in heeft.”

Het herontwerpen van je baan wordt ook wel ‘job crafting’ genoemd. Van Loon vindt het een ideale manier om iets nieuws te kunnen doen en plezier terug te krijgen:

“Het zorgt er ook voor dat je opvalt. Als jij laat blijken dat je bepaalde dingen leuk vindt en dat je er goed in bent, dan wordt ook de volgende keer aan jou gedacht. Op deze manier worden wel vaker nieuwe functies gecreëerd.”

3. Zorg dat je meer invloed krijgt

Wees niet bang om je collega’s te coachen en feedback te geven. Neem niet de rol van de leidinggevende over - dat zou tenslotte promotie zijn - maar rek de grenzen op. Dat kan veel verschil maken in hoe jij je werk ervaart. Van Oosterhout:

“Invloed uitoefenen kan op verschillende manieren. Van interesse tonen, meedenken en complimentjes geven krijg je ook meer invloed. Probeer vooral positief te blijven naar collega’s.”

Volgens Van Loon is het in Nederland nog een beetje not done om ongevraagd je mening te geven. Toch is het goed om te doen:

“Laat jezelf horen als je ergens iets van weet of vindt. Wees zichtbaar en vindbaar.”

4. Verbreed je vaardigheden

Het ligt voor de hand, maar toch: vraag eens na wat voor cursussen je kunt volgen. Biedt het bedrijf weinig opties? Zoek dan zelf iets. Brede vaardigheden zorgen voor meer geloofwaardigheid, betere kansen en natuurlijk meer kennis. Van Oosterhout:

“Als je echt iets wil en het bedrijf wil er niet in investeren, doe het dan voor jezelf.”

Ook Van Loon vindt dat je zelf initiatief moet nemen voor het volgen van cursussen en workshops:

“Afwachten tot je iets moet van je baas is niet meer van deze tijd. Zorg zelf dat je bij blijft en dat je waardevol blijft.”