Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beeldende kunst

Mapplethorpes man met penis uit de gulp blijft tot opwinding leiden

Robert Mapplethorpe: ‘Man In Polyester Suit’, 1980.Foto Sotheby’s
Robert Mapplethorpe: ‘Man In Polyester Suit’, 1980.Foto Sotheby’s

Een donkere man in een goedkoop kostuum met zijn penis uit zijn gulp. Een afdruk van deze foto van de Amerikaanse fotograaf Robert Mapplethorpe (1946-1989) zorgt 35 jaar nadat hij is gemaakt nog altijd voor opwinding.

Het is het topstuk van een fotografieveiling bij Sotheby’s, woensdag in New York. In de catalogus wijdt het veilinghuis vier pagina’s aan de foto. Maar in The New York Times, dat uitgebreid over de verkoop publiceerde, legt hoofd fotografie Joshua Holdeman uit dat de foto niet op het omslag van de catalogus kan worden gepubliceerd. Ook de krant drukt de foto niet af.

Zweep

Precies vijfentwintig jaar geleden zorgde een tentoonstelling in Cincinnati van de toen net aan aids overleden Mapplethorpe voor een storm aan protest. Conservatieve Congresleden spanden een proces aan tegen het museum.

"Wat is er kunstzinnig aan een foto van een man met een zweep in zijn anus", vroeg de openbare aanklager in de zaak. Maar de jury oordeelde dat de grenzen van het betamelijke niet waren overtreden:

Kunst hoeft niet mooi of aangenaam te zijn.

Een nul te veel

De foto is ingebracht door een Nederlandse verzamelaar, die hem kocht bij Galerie Jurka in Amsterdam. Rob Jurka verkocht zes van de vijftien afdrukken van deze foto, waarvan eentje aan het Stedelijk Museum. Destijds kostte een afdruk 450 euro. De richtprijs nu: 228.000-320.000 euro.

Jurka dacht eerst „dat er een nul te veel stond”. Maar daarna werd hij gebeld door twee Duitse verzamelaars die op de foto willen bieden. Jurka:

Het is een sleutelwerk in zijn oeuvre. Eerst schrik je, voel je aversie, en denk je: ‘Dit kan niet.’ Geleidelijk zie je de schoonheid, ook van die penis.