Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Fiscus legt beslag op spullen Circus Renz wegens belastingschuld

De Belastingdienst heeft vandaag beslag gelegd op de inboedel van Circus Herman Renz. Daarmee lijkt het einde van het oudste circus in Nederland in zicht. Tegen Omroep Brabant heeft circusdirecteur Milko Steyvers verteld dat de fiscus beslag heeft gelegd op de tent en wagens van het circus.

Directeur Milko Steyvers is zelf een van de clowns in het circus.
Directeur Milko Steyvers is zelf een van de clowns in het circus. Foto Remko de Waal/ANP

De Belastingdienst heeft vandaag beslag gelegd op de inboedel van Circus Herman Renz. Daarmee lijkt het einde van het oudste circus in Nederland in zicht. Het circus had kamp opgeslagen in het Gelderse Heerde in verband met twee voorstellingen.

Circus Herman Renz is door teruglopende bezoekersaantallen en nieuwe regels die meer geld kosten, in de financiële problemen gekomen en kampt met een belastingschuld van 130.000 euro. Het bedrijf had van de fiscus al een maand uitstel gekregen tot begin oktober om de schuld te betalen. Met een benefietconcert werd 15.000 euro opgehaald, maar dat is bij lange na niet genoeg om de schuld af te lossen.

Tegen Omroep Brabant heeft circusdirecteur Milko Steyvers de beslaglegging schandalig en de nekslag voor het circus genoemd. Het circus had nog een kort geding willen aanspannen om beslaglegging te voorkomen, maar was hiermee te laat. Volgens Steyvers was de Belastingdienst bang dat het circus met de spullen naar het buitenland zou vertrekken en niet meer te achterhalen zou zijn.

Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt tegen NRC dat tot beslaglegging is overgegaan omdat het ernaar uitzag dat de schuld alleen maar zou toenemen. Het circus zou een plan ingediend hebben om de schuld weg te kunnen werken, maar dat bood veel te weinig perspectief aldus de woordvoerder. Ook vanmorgen is er nog overleg geweest met de advocaten van het circus en de fiscus. Maar ook dat bood geen soelaas. Daarna heeft de fiscus een dwangbevel geregeld is om 13.00 uur vanmiddag overgegaan tot ontruiming van de spullen bij het circus.

De rechter moet overigens nog wel het faillissement uitspreken. Er werken 65 mensen bij het circus. In theorie zou het circus de schuld nog kunnen inlossen, maar de afgelopen maanden heeft vooralsnog niemand zich gemeld om de schuld over te nemen.