Dodental Guatemala loopt op - weinig hoop voor 150 vermisten

Het dodental van de aardverschuiving, donderdag in Guatemala is opgelopen tot 131. Voor het leven van zo’n 150 vermisten wordt gevreesd.

Reddingswerkers en brandweerlieden op zoek naar slachtoffers. Foto AP Photo / Moises Castillo

Het dodental van de aardverschuiving donderdag in Guatemala is opgelopen tot 131. Voor het leven van zo’n 150 vermisten wordt gevreesd, meldt Reuters.

Na een nieuwe telling is het aantal vermisten naar beneden bijgesteld in Santa Catarina Pinula, de plaats door de aardverschuiving werd getroffen. Zo´n 1800 reddingswerkers proberen nog slachtoffers te vinden. De zoekactie lijkt vooral een bergingsoperatie te worden: het hele weekend is geen enkele overlevende gered.

De aardverschuiving werd veroorzaakt door zware regenval. Volgens AP raakten 125 huizen bedolven onder een laag van modder en stenen van soms wel vijftien meter diep.

AP beschrijft hoe vrijwilligers van het Rode Kruis in Santa Catarina Pinula, even buiten Guatemala City, in een geïmproviseerd mortuarium de lichamen van de overledenen proberen te identificeren. Er staat een rij van zeker honderd mensen die hopen hun geliefden terug te vinden. Individuele reddingswerkers, familieleden en verslaggevers worden op afstand gehouden. Om de berging te bespoedigen worden vooral graafmachines en bulldozers ingezet. Nadat lichamen in stukken naar boven kwamen gaven de autoriteiten opdracht voorzichtiger te zijn.

De eerste doden zijn al begraven. Gisteren trok een lange stoet van mensen en uitvaartkisten naar de begraafplaats waar de doden werden bijgezet in een grafwand. ‘s Avonds waren 36 nieuwe graven dichtgemetseld - de namen van de doden in het cement gekerfd.

Foto Jose Cabezas / Reuters

De begrafenis van de familie Sandoval die zeven leden verloor. De doden worden bijgezet in crypten. Foto Jose Cabezas / Reuters

Guatemala wordt vaker getroffen door zware regenval en aardverschuivingen, maar zo dodelijk als die van donderdag zijn ze in jaren niet geweest. Vrijwel precies tien jaar geleden kwamen bij een vergelijkbare natuurramp honderden mensen om.

    • Bastiaan Nagtegaal