Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De woede van Sadettin K. meandert teveel om echt impact te hebben

Acteur Sadettin Kirmiziyüz
Acteur Sadettin Kirmiziyüz

Met in zijn ene hand een pistool en de ander op de loop van een tank kijkt hij uitdagend het publiek aan. De Turks-Nederlandse acteur Sadettin Kirmiziyüz is kwaad. Zijn frustraties slingert hij de zaal in: beveiligers die met hem meelopen in de supermarkt, medereizigers die niet reageren als hij een trap krijgt, de kop ‘Creatief met Turk’ boven een interview. Vooroordelen achtervolgen hem zelfs tot in het theater. Van de vraag of er misschien ook buikdanseressen meedoen tot complimenten over het uit het hoofd kennen van zoveel Nederlandse tekst. En met deze titel zit er waarschijnlijk ook AIVD in de zaal.

Begrijpelijk dat Kirmiziyüz zich inmiddels kan voorstellen dat mensen naar Syrië trekken. „Als je keer op keer hoort dat je er niet bij hoort, ga je verlangen naar een plek waar je welkom bent.”

Sadettin Kirmiziyüz maakte eerder al sterke voorstellingen over zijn afkomst, toen met de levensverhalen van familieleden als leidraad. „Brandende actuele kwesties, uit het leven gegrepen”, zegt hij nu ironisch. Terugkijkend waren ze echte rte luchtig en genuanceerd. Het is tijd om echt dapper te zijn, zeker nu hij zelf een zoontje heeft.

Daarom in deze nieuwe voorstelling geen personages, scènes, muziek of lichtplan. Er zijn nog wel grappen, maar de toon is wrang en altijd Islamitisch verantwoord - niet liegen, vloeken of belachelijk maken. Zijn hoofd is kaalgeschoren en zijn baard gegroeid. Van de decorstukken uit die eerdere voorstellingen bouwde ontwerpster Sacha Zwiers de indrukwekkende tank.

Toch wordt het niet ongemakkelijk. Kirmiziyüz gunt het publiek ruimte om zich te kunnen distantiëren. Hij laat ook al snel zijn dreigende masker vallen en pakt iedereen toch weer in met zijn sympathieke uitstraling en de meeslepend verteltalent die we kennen uit zijn eerdere werk. Zijn getuigenissen meanderen daarbij zoveel kanten op dat er weinig harde punten gemaakt worden, misschien zelfs nog minder dan in die luchtige voorstellingen. De AIVD kan rustig ademhalen: deze voorstelling is veilig.