Dit is een artikel uit het NRC-archief

Koningshuis

Burgemeester Haarlem nu ook tijdelijk burgemeester Bloemendaal

Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem is aangesteld als waarnemend burgemeester van buurgemeente Bloemendaal nadat de vorige waarnemend burgemeester, Aaltje Emmens (PvdA), is opgestapt. Schneiders blijft ook burgemeester van Haarlem.

Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem.
Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem. Foto ANP / Sander Koning

Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem is aangesteld als waarnemend burgemeester van buurgemeente Bloemendaal. Eind september legde de vorige waarnemend burgemeester Aaltje Emmens (PvdA) haar taken neer uit onvrede over de opstelling van de gemeenteraad en de daar geldende omgangsvormen.

De commissaris van de koning in Noord-Holland Johan Remkes (VVD) noemde de gemeente Bloemendaal vorige week expliciet in zijn betoog voor nieuwe wettelijke bevoegdheden om in te grijpen als gemeenten ernstig “wanpresteren”. Remkes pleit in dat geval voor de keuze uit drie mogelijkheden:

  • de commissaris van de koning kan in de betreffende provincie een “regeringscommissaris” aanstellen;
  • een gemeente kan worden gedwongen mee te werken aan een “herindeling”;
  • de gemeenteraad kan tussentijds “worden ontbonden voor nieuwe verkiezingen”.

De laatste twee zijn bevoegdheden die een commissaris van de koning op dit moment niet heeft.

NRC-redacteur Hugo Logtenberg op Twitter:

Twitter avatar hugologtenberg Hugo Logtenberg Donderdag dreigde CvdK Johan Remkes Bloemendaal met optie opgelegde herindeling, vandaag stuurt hij burgemeester van buurgemeente Haarlem.
Lees ook in NRC: Hard ingrijpen als de lokale politiek faalt, zegt Johan Remkes, over de mogelijkheid om een gemeenteraad te ontbinden.

over het vertrek van Emmens

Het vertrek van Emmens illustreert de problematiek in Bloemendaal. In het dorp heerst volgens diverse betrokkenen een aanhoudende machtsstrijd. Onderlinge verdachtmakingen verlammen de politieke arena, zeker de laatste vijf jaar. Concrete aanleiding is de komst van de broers Slewe naar Bloemendaal in 2009. De twee Amsterdamse ondernemers willen op het door hen aangekochte landgoed Elswoutshoek een tweede woning bouwen. Een verzoek dat direct op weerstand stuit bij de gemeente en omwonenden.

Officiële reden: de aanvraag past niet in het bestemmingsplan waarmee onder leiding van de almachtige VVD het rustieke karakter van het dorp moet worden behouden. Officieuze reden: op het gemeentehuis pruimt men de in Amsterdam-West opgegroeide broers niet. Zo betitelde oud burgemeester Ruud Nederveen (VVD) de twee in een uitgelekte brief als “nouveau riche”. Bepaald geen compliment in het duindorp.

Lees ook in NRC: ‘Bloemendaal stikt in haar eigen politieke spel’, het interview met waarnemend burgemeester Aaltje Emmens.