Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Air France: 2.900 werknemers boventallig - demonstranten bestormen vergaderzaal

Zo’n 2.900 werknemers van Air France worden boventallig verklaard, zegt NRC-correspondent Peter Vermaas vanaf de persconferentie van de luchtvaartmaatschappij. Na het bekendmaken van een grote ontslagronde bestormden honderden woedende werknemers eerder vandaag de vergaderzaal.

Directieleden Xavier Broseta (rechts) en Pierre Plissonnier (midden) worden door een politieagent weggeleid van de demonstraties. Kort daarvoor drongen woedende Air France-medewerkers de vergaderzaal binnen.
Directieleden Xavier Broseta (rechts) en Pierre Plissonnier (midden) worden door een politieagent weggeleid van de demonstraties. Kort daarvoor drongen woedende Air France-medewerkers de vergaderzaal binnen. Foto: Jacques Brinon / AP Photo

Na het bekendmaken van een grote ontslagronde bij luchtvaartmaatschappij Air France hebben honderden woedende werknemers de vergaderzaal bestormd (video hier). De onderhandelaars moesten door beveiliging worden geëvacueerd. Dat meldt persbureau AFP.

Bij het hoofdkantoor van Air France in Roissy hebben werknemers van Air France zich verzameld om te demonstreren tegen de ontslagronde, die bijna drieduizend arbeidsplaatsen gaat kosten. Bronnen bij de bonden bevestigden dit vanmorgen aan Franse media.

Update 16.30 uur

Zo’n 2.900 werknemers van Air France worden boventallig verklaard, meldt NRC-correspondent Peter Vermaas vanaf de persconferentie van de luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf sluit vijf lijnen, stoot veertien toestellen af en vermindert de frequentie op 35 routes.

Eerder meldden bronnen bij de bonden al dat er vanaf 2017 zo’n 2.900 banen zouden verdwijnen bij het Franse zusterbedrijf van KLM. Het zou gaan om driehonderd piloten, negenhonderd man cabinepersoneel en 1.700 arbeidsplaatsen op de grond. Ook worden er veertien toestellen afgestoten: vijf volgend jaar en negen in 2017. Ten slotte gaat Air France minder vaak vliegen op een aantal bestemmingen in India en Zuidoost-Azië.

Medewerkers Air France verstoren vergadering

Bij het horen van de plannen liepen de demonstraties uit de hand en bestormden volgens Franse media enkele honderden medewerkers van Air France het gebouw.

De demonstranten eisen het vertrek van Alexandre de Juniac, CEO van Air France/KLM.

De gesprekken moesten worden gestaakt en de onderhandelaars geëvacueerd. Op onderstaande foto’s en video is te zien hoe personeelsdirecteur Xavier Broseta, die in de schermutselingen zijn shirt is kwijtgeraakt, wordt geëvacueerd door beveiligers (tekst gaat verder onder de fotoreeks):

Foto: Reuters / Jacky Naegelen

Foto: Reuters / Jacky Naegelen

Foto AFP / Kenzo Tribouillard

Foto AFP / Kenzo Tribouillard

Foto AFP / Kenzo Tribouillard

Foto AFP / Kenzo Tribouillard

Onderhandelingen mislukt

Vanmorgen startte een overleg met de directie van Air France, de Franse overheid en de vakbonden. Toen de gesprekken vorige week mislukten, liet Air France-topman Frédéric Gagey doorschemeren dat er vandaag een ontslagronde zou worden aangekondigd. Het management had cabinepersoneel gevraagd om jaarlijks 100 vlieguren te maken en daarnaast om vrije dagen in te leveren. Dit plan werd afgewezen door de vakbonden.

Het is niet de eerste bezuinigings- en ontslagronde voor Air France. Het bedrijf heeft tussen 2012 en eind 2014 5.500 banen geschrapt. Met deze ingrijpende maatregelen hoopte Air France dit jaar weer winst te maken, maar het bedrijf ondervindt concurrentie van budgetmaatschappijen in Europa en van luchtvaartondernemingen in de Golfregio. Air France/KLM is het grootste Europese luchtvaartbedrijf na het Duitse Lufthansa.