Nibali wint Ronde van Lombardije na magistrale afdaling

Vincenzo Nibali won de Ronde van Lombardije dankzij een meesterlijke aanval in de afdaling. „Het zal je kind maar wezen.”

De Italiaanse meesterdaler Vincenzo Nibali op weg naar de zege in de Ronde van Lombardije. Foto Luk Benies/AFP

Passeer me langs de binnenkant, wijst de motorrijder naar Vincenzo Nibali, die zich in ziedende vaart naar beneden laat vallen in de afdaling van de Civiglio, de voorlaatste beklimming in de Ronde van Lombardije. Terwijl de motor steeds dichter naar de rotswand langs de weg stuurt, glipt de Italiaanse meesterdaler eigenwijs nog net buitenom. Luttele centimeters langs motor en rotsen, maar wel ‘gewoon’ de ideale lijn volgend. Alleen op kop, nog vijftien kilometer te gaan. Risico’s? Winnen!

„Dit is een fantastische dag”, jubelde Nibali (30) nadat hij gisteren in Como als eerste over de finish was gekomen van de 109de editie van de Italiaanse herfstklassieker. De kopman van Astana bleef na zijn verrassende aanval in de afdaling nog net uit de greep van zijn achtervolgers, de Spanjaard Dani Moreno (tweede) en de Fransman Thibaut Pinot (derde). Een voor een of in kleine groepjes kwamen de renners binnen na een harde afvalkoers over zes venijnige beklimmingen. Maar de echte beslissing viel bergafwaarts.

Een staalte onnavolgbare wieleracrobatiek

Vorige week werd Peter Sagan wereldkampioen dankzij een staaltje onnavolgbare wieleracrobatiek in de afdaling na het kasseienklimmetje op 23rd Street in Richmond. Gisteren zag Nibali na twee vergeefse aanvalspogingen bergop zijn kans schoon vlak over de top van de Civiglio. Van tevoren had hij de finale van ‘de klassieker van de vallende bladeren’ minutieus verkend. Hij stortte zich met doodsverachting in de diepte, slipte door de scherpste bochten, scheerde rakelings langs de vangrails en trok zich niets aan van nat gebladerte op de weg. „Het zal je kind maar wezen”, peinsde Sporza-commentator José De Cauwer. Maar beneden had Nibali de beslissende halve minuut voorsprong waar het hem om te doen was.

„Ik moest de anderen zien te verrassen”, verklaarde Nibali na afloop zijn aanval in de voorlaatste afdaling. De Siciliaan staat al jaren bekend als een van de beste dalers in het peloton en won Giro- en Touretappes dankzij zijn specialiteit. Een van de hoogtepunten van het wielerseizoen 2015 was de Tourrit naar Gap, waar Sagan en Nibali de rest rijles gaven in de afzink van de Col de Manse. Was het vroeger gebruik dat de toppers elkaar bergaf niet aanvielen, tegenwoordig dwingen ze elkaar om ook daar tot de limiet te gaan. Met alle risico op zware valpartijen van dien, zoals dit jaar in de Giro met Domenico Pozzovivo en in de Tour met Geraint Thomas. Maar met aan de andere kant ook de schitterende evenwichtskunst van Sagan en Nibali, in de stijl van vroegere meesterdalers als Rini Wagtmans en Paolo Savoldelli, Il Falcone.

Nibali dankte na afloop zijn ploeggenoten, die hem in staat hadden gesteld in de finale de wedstrijd te beslissen. „De ploeg was geweldig.” Net als eerder dit seizoen in de Giro en de Vuelta nam Astana in Il Lombardia de koers in handen om de controle nooit meer kwijt te raken. Na dopingincidenten kreeg de ploeg van de omstreden manager Aleksandr Vinokoerov alleen onder strenge voorwaarden een licentie voor 2015. In de Tour was er een incident rond een te lage cortisolwaarde van Lars Boom. Maar de Kazachstaanse ploeg kan terugkijken op een succesvol seizoen, met de winst van Fabio Aru in de Vuelta en Nibali in Lombardije.

De Italiaanse kopman – al eens winnaar van Giro, Tour en Vuelta – was gisteren extra gebrand op winst na zijn vroege uitsluiting in de Vuelta, waar hij opzichtig aan een ploegleidersauto hing. „Ik heb altijd al een wedstrijd van deze statuur willen winnen en nu was de tijd rijp”, sprak Nibali, de eerste Italiaanse winnaar van een van de monumentale klassiekers sinds Damiano Cunego in 2007. „Om een monument te winnen, moet je een beetje geluk hebben.” En door een piepklein gaatje tussen een motor en de rotsen durven duiken.

    • Maarten Scholten