Artsen zonder Grenzen weigert verklaring van leger VS te accepteren

Generaal John Campbell, commandant van de internationale coalitie die in Afghanistan strijdt tegen de Talibaan.
Generaal John Campbell, commandant van de internationale coalitie die in Afghanistan strijdt tegen de Talibaan. Foto Massoud Hossaini

Artsen zonder Grenzen (AzG) accepteert de verklaring die het Amerikaanse leger vandaag gaf voor de luchtaanval van twee dagen geleden op het ziekenhuis van de organisatie niet. De hulporganisatie vindt dat de VS proberen verantwoordelijkheid voor het dodelijke incident in Kunduz te ontlopen.

In een verklaring schrijft algemeen directeur Christopher Stokes van de organisatie:

“De beschrijving van de aanval (door de Amerikanen, red.) blijft veranderen - van bijkomende schade, tot een tragisch ongeluk en nu proberen ze de verantwoordelijkheid af te schuiven op de Afghaanse overheid. De realiteit is dat de VS de bommen hebben laten vallen. [...] Met zoveel tegenstrijdigheden in de verklaringen van de VS en Afghanistan over wat er is gebeurd, wordt het belang van een volledig transparant en onafhankelijk onderzoek steeds noodzakelijker.”

AzG liet gisteren al weten een Amerikaans onderzoek naar de toedracht van de tragedie niet te vertrouwen en daarom een onafhankelijk onderzoek, van bijvoorbeeld de VN, te willen.

Het Amerikaanse leger meldde vandaag dat Afghaanse militairen twee dagen geleden om luchtsteun vroegen in de noordelijke Afghaanse stad. De soldaten zouden in de buurt van het ziekenhuis onder vuur liggen van Talibaanstrijders en daarom de hulp van de VS hebben ingeroepen. Volgens generaal John Campbell is er vervolgens een bombardement is uitgevoerd, waarbij “per ongeluk burgers zijn geraakt”. Hij zei niet expliciet dat de VS de aanval hebben uitgevoerd of dat het ziekenhuis per ongeluk is gebombardeerd.

Veranderende verklaringen

In eerste instantie werd bericht dat het ziekenhuis onbedoeld was geraakt. Daarna kwam naar buiten dat Amerikaanse troepen zich in de vuurlinie bevonden in de buurt van van het ziekenhuis en dat het bombardement daarom was uitgevoerd. De verklaring is nu opnieuw aangepast. Volgens de Afghaanse minister van Defensie zou de Talibaan het ziekenhuis hebben aangevallen en zijn binnengedrongen om het gebouw “als menselijk schild” te gebruiken.

Bij de aanslag kwamen 22 mensen om het leven, twaalf medewerkers en tien patiënten. Van het ziekenhuis is weinig meer over.

Het Witte Huis heeft het incident een “diepgaande tragedie” genoemd. Een woordvoerder zei dat er momenteel drie onderzoeken gaande zijn naar de toedracht van de luchtaanval; een van het Amerikaanse leger, een van de Afghaanse veiligheidsdiensten en een van de NAVO.

Lees ook in NRC Handelsblad: Zaten er echt Talibaan in dit ziekenhuis?