Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Hockey

Apollomissie vastgelegd in tienduizend schitterende foto’s

Het duurde zestien jaar om maar liefst 11.189 foto’s van de Apollomissie in te scannen en op Flickr te delen. Maar dat wachten was het waard: in 112 pagina’s kun je bijna letterlijk de stappen van de astronauten volgen.

Foto uit het archief van de NASA

Het duurde zestien jaar om maar liefst 11.189 foto’s van de Apollomissie in te scannen en op Flickr te delen. Maar dat wachten was het waard: in 112 pagina’s kun je bijna letterlijk de stappen van de astronauten volgen.

Op 21 juli 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens ooit zijn eerste stappen op de maan, met de legendarische woorden “That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind”. Een kwartier na Armstrong volgde Buzz Aldrin. Na de twee heren zetten nog tien mensen voet op de maan. In totaal zijn er 17 Apollomissies georganiseerd. En nu dus in beeld gebracht.

In de zestiger en zeventiger jaren zijn er meer dan tienduizend foto’s genomen door de astronauten. In 1999 startte de Amerikaan Kipp Teague dit archief. Hij werkte nauw samen met het Johnson Space Center en scande de foto’s in hoge resolutie in. De foto’s zijn nu, gesorteerd op chronologie, allemaal terug te zien op de Flickr-pagina van de Amerikaan, die inmiddels meer dan 16.000 volgers telt.

Om alvast een idee te krijgen:

Klik hier om het hele archief te bekijken.