Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Voetbal

Allemaal voetballen ze beter door Guardado

Of Andrés Guardado mee zou spelen tegen Ajax, leek lange tijd uiterst onzeker. Zijn aanwezigheid bleek cruciaal voor PSV in de gewonnen topper.

Kenny Tete van Ajax in duel met PSV’er Andrés Guardado (links). Ajax verloor de topper in eigen stadion met 2-1. Foto Olaf Kraak/ANP
Kenny Tete van Ajax in duel met PSV’er Andrés Guardado (links). Ajax verloor de topper in eigen stadion met 2-1. Foto Olaf Kraak/ANP

Andrés Guardado is in de spelersbus gestapt. Het is zondagochtend rond negen uur als een verslaggever van De Telegraaf deze informatie deelt met zijn volgers op Twitter. Met andere woorden, Guardado is fit. Geblesseerde spelers mogen immers niet mee met de bus omdat ze de fitte ploeggenoten kunnen afleiden.

Maar gaat hij ook spelen? Ja, blijkt tegen één uur in de middag. Dan staat zwart op wit wat niemand drie weken geleden had kunnen bevroeden: Guardado speelt. De man die in de voorselectie zit van genomineerden voor de FIFA-verkiezing van de voetballer van het jaar, keert terug in de basisopstelling van de ploeg die hij vorig seizoen naar het kampioenschap leidde.

„Dat vergroot het vertrouwen in aanloop naar zo’n wedstrijd”, zegt teamgenoot Davy Pröpper na de 2-1 zege. Aanvaller Luciano Narsingh: „Andrés is echt heel belangrijk voor ons.”

De Guardado Saga

Zijn rentree is het verrassende einde van een verhaal dat Eindhoven enkele weken in zijn greep heeft gehouden: de Guardado Saga. Epos over een dubbel geklapte enkel, een revalidatieprognose waar achteraf niks van klopte, de bemoeienis van een Mexicaanse fysiotherapeut en een truc met een hoge hoed waar niks meer uit kwam op een moment dat het publiek verrast had kunnen worden. Daarover later meer.

In de tussentijd wijdt het Eindhovens Dagblad zestien internetberichten in negentien dagen aan de enkel van Guardado. Het eerste op 16 oktober, de dag nadat Guardado in de Champions League-wedstrijd tegen Manchester United een tik had gekregen van Chris Smalling. Er staat: ‘Guardado naar het ziekenhuis’. Daarna gaat het hard. ‘Guardado voorlopig eruit bij PSV’. ‘Guardado mist topper tegen Ajax’. De krant baseert zich op informatie van PSV, dat schat dat Guardado er vier tot zes weken uitligt.

Aanvoerdersband

Na die reeks berichten verandert zijn hoofdrol in een bijrol in de korte stukjes. Het gaat niet meer over hemzelf maar over zijn vervangers, Jorrit Hendrix en Adam Maher, die met PSV nog wel winnen bij Cambuur maar verliezen van Heracles Almelo. Van NEC wordt gewonnen, maar tegen CSKA Moskou mist PSV overduidelijk de routine van Guardado. De Mexicaanse middenvelder, die tegen Ajax de aanvoerdersband draagt, is het scharnierpunt dat de machinerie op gang houdt. „Hij praat veel en geeft de juiste passes”, zegt Narsingh.

Begin vorige week keert Guardado terug in de headlines. Dan sijpelt via Mexicaanse bronnen naar buiten dat hij een stuk fitter is dan volgers van PSV op dat moment vermoeden. De speler kreeg bezoek van een Mexicaanse journalist tegen wie hij had gezegd dat hij hoopte te kunnen spelen tegen Ajax. Goed nieuws in Midden-Amerika: dat kan betekenen dat hun ster volgend weekeinde inzetbaar is in de kwalificatieduels voor de Confederations Cup van 2017.

In eigen land is Guardado een grootheid die figureert in bierreclames. Wekelijks wordt de perschef van PSV overspoeld door e-mails van Mexicaanse journalisten. Op de dag van zijn terugkeer in de basis, zijn er vlak na de wedstrijd al acht binnengekomen. Guardado heeft tegen Ajax uitstekend gespeeld. De perschef van PSV sluit niet uit dat er nog vele e-mails op komst zijn.

Dat de middenvelder zou spelen in de Arena, werd met de dag waarschijnlijker, al temperde trainer Phillip Cocu de verwachtingen tot het laatste moment. De speler deed er ook alles aan. Spartaans was het regime dat hij zichzelf oplegde voor zijn terugkeer. Guardado trainde niet alleen overdag, maar ook nog ’s avonds, met een medisch specialist uit Mexico. De man was ruim een week over en sliep bij hem thuis. Op sociale media plaatst de speler ondertussen filmpjes van zichzelf. Schietend en sprintend op de training. De sfeer bij PSV en zijn fans: vervuld van hoop. Zou het dan toch?

De club zelf leek aanvankelijk niet van plan ruchtbaarheid te geven aan het voorspoedige herstel van misschien wel de meest waardevolle speler uit de selectie. Wilde de club zijn troefkaart bewaren tot het laatste moment? Cocu beschikte met een fitte Guardado over een speler die de topper tegen Ajax een compleet andere wending kon geven. De ultieme joker.

Zoals Wayne Rooney dat ooit was in een listig plan van zijn toenmalige trainer Alex Ferguson bij Manchester United. Ferguson liet daags voor een Champions League-wedstrijd tegen Bayern München doorschemeren dat Rooney niet eens fit genoeg leek voor een reserverol, maar op de avond zelf bleek de speler wonderbaarlijk genezen.

Baken van rust bij PSV

Toen PSV de Arena betrad was de hoge hoed al leeg, maar dat nam niet weg dat de aanwezigheid van Guardado cruciaal was in de topper tegen Ajax. De Mexicaan heerste op het middenveld waar hij, zijn 1 meter 70 ten spijt, duels won van opponenten die minstens een kop groter waren. Hij bracht hoop in een ploeg die een stapje extra deed op het juiste moment en won dankzij twee goals van Gaston Pereiro. Wat Davy Pröpper zei, geldt vermoedelijk voor alle spelers van PSV: allemaal voetballen ze beter dankzij Guardado. Hij is bij PSV het baken van rust.