Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wonen

Huis ontruimd in Groningen na beving - al bijna 1.200 schademeldingen

In het Groningse Sauwerd is een beschadigde woning ontruimd. Het aantal schademeldingen naar aanleiding van de zwaarste beving van dit jaar is opgelopen tot 1.182, meldt het CVW.

Schade van een eerdere aardbeving in de gemeente Slochteren.
Schade van een eerdere aardbeving in de gemeente Slochteren. Foto ANP / Catrinus van de Veen

Het Centrum Veilig Wonen (CVW) heeft in het Groningse Sauwerd een huis ontruimd omdat de constructie mogelijk dermate zwak is dat gevaar dreigt door de bewoners. Ook twee andere huizen worden onderzocht en zo nodig ontruimd. Eerder vandaag zei het CVW dat het aantal schademeldingen van de beving in Hellum is opgelopen tot 1.182.

Het huis in Sauwerd heeft volgens het CVW een probleem met de constructie. Of dat een direct gevolg is van de beving in Hellum is moet nog blijken. Bij de twee andere woningen die onderzocht worden in Schildwolde en Wagenborgen is die kans groter omdat ze dichter bij het epicentrum liggen.

De beving bij Hellum van 30 september was de zwaarste van dit jaar, zegt het KNMI. Van alle schademeldingen kwamen er 238 uit de gemeente Slochteren, waar het epicentrum lag. In tien gevallen hebben onderzoekers mogelijk onveilige situaties vastgesteld die nader bekeken moeten worden. Het is nog niet duidelijk wanneer de inspecteurs de woning in Sauwerd nader kunnen onderzoeken. Tot die tijd worden de bewoners elders ondergebracht.

Volgens het CVW is het aantal meldingen uitzonderlijk hoog en loopt het nog altijd op doordat dat veel schade pas later zichtbaar wordt of wordt ontdekt. Het is niet ondenkbaar dat nog meer gebouwen beschadigd zullen blijken. De ontruiming in Sauwerd is niet de eerste, maar vaak komt het niet voor. De omvang van de financiële schade is nog niet duidelijk.