Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘Italië wil aanpak van kredietbureaus’

Aanklagers in Italië bereiden een rechtszaak voor tegen medewerkers van de kredietbeoordelaars Standard & Poor’s en Fitch. Die zouden in de crisisjaren 2011 en 2012 ten onrechte de rating van het land hebben verlaagd. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gisteren gemeld. De zaak is een late toevoeging aan een aantal wereldwijde rechtszaken tegen kredietbeoordelaars wegens hun rol in de financiële crisis. Het ongebruikelijke aan de zaak is dat naast de agentchappen ooko individuele (ex-)medewerkers worden beschuldigd. Sinds 2012 is de kredietbeoordeling van Italië verder omlaaggegaan tot één niveau boven de junkstatus. Het land gaat gebukt onder een grote schuldenlast en heeft zwakke vooruitzichten op groei. (ANP)