Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Ondernemingsraad NFI zegt vertrouwen op in directeur

Archiefbeeld van Woittiez tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de bezuinigingen op het NFI.
Archiefbeeld van Woittiez tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de bezuinigingen op het NFI. Foto ANP / Bart Maat

De ondernemingsraad van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft het vertrouwen opgezegd in Reinout Woittiez, meldt het ANP. Een belangrijke reden is zijn bezuinigingsbeleid dat er mogelijk toe leidt dat het instituut zijn werk minder goed kan doen.

Het NFI moet 9 miljoen euro bezuinigen. De medewerkers vrezen dat daardoor minder misdaden zullen worden opgelost. In februari stuurde de ondernemingsraad al een brief aan de toenmalige minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Eind augustus luidde ook het OM de noodklok, zou blijken uit een interne notitie in handen van De Telegraaf. Volgens ANP stond in de stukken dat het OM, de Nationale Politie en het NFI denken dat de doelstellingen van het kabinet niet gehaald worden als de bezuinigingen doorgezet worden.

Minister Van der Steur zei in reactie op Kamervragen van de SP en de PVV de zorgen van het OM niet te delen:

“De vraag naar forensisch onderzoek is per definitie groter dan het aanbod ervan, ongeacht het beschikbare budget. Dit is geen nieuw gegeven. Politie en OM maken daarom dagelijks keuzes. [...] De opsporing komt hierdoor niet in het geding.”

De ondernemingsraad zegde zijn vertrouwen in de directeur per 1 september op naar aanleiding van de interne notitie. Volgens ANP is dat nieuws niet eerder bekendgemaakt ‘om alle betrokkenen tijd te geven’.