Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Website NOS getroffen door DDos-aanval

De apps en de website van de NOS zijn vanmorgen zo’n anderhalf uur slecht bereikbaar geweest door een DDos-aanval. Ook andere sites van de NPO ondervonden hinder van de cyberaanval, waarvan de gevolgen inmiddels zijn opgelost.

De redactie van NOS Studio Sport in Hilversum
De redactie van NOS Studio Sport in Hilversum Foto: Koen Suyk / ANP

De apps en de website van de NOS zijn vanmorgen zo’n anderhalf uur slecht bereikbaar geweest door een DDos-aanval. Dat meldt de omroep op zijn site.

Volgens een woordvoerder zijn er enkele systemen aangepast, waardoor de site nu weer bereikbaar is. Volgens de verklaring leek de aanval gericht te zijn op de NOS, maar ondervonden ook andere sites van de Publieke Omroep (NPO) er hinder van.

Bij een DDos-aanval zorgt een netwerk van gehackte computers, ook wel botnet genoemd, voor een zeer sterke bezoekerstoename. Door het grote aantal bezoekers worden de servers platgelegd. Cybercriminelen gebruiken botnets om spam te versturen, bedrijven en websites te chanteren of politieke statements te maken.

In augustus waren Ziggo en de Volkskrant het slachtoffer van een dergelijke cyberaanval.