Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Schutter community college Oregon pleegde zelfmoord

Een vrouw bezoekt een herdenkingsplek nabij Umpqua Community College waar afgelopen donderdag negen mensen werden doodgeschoten. De schutter pleegde vervolgens zelfmoord.
Een vrouw bezoekt een herdenkingsplek nabij Umpqua Community College waar afgelopen donderdag negen mensen werden doodgeschoten. De schutter pleegde vervolgens zelfmoord. Foto AP/John Locher

De 26-jarige man die afgelopen donderdag negen mensen doodschoot op een community college in de Amerikaanse staat Oregon heeft zelf een einde aan zijn leven gemaakt. In eerste instantie werd bericht dat hij was omgekomen door politiekogels tijdens een vuurgevecht.

Het vuurgevecht heeft wel degelijk plaatsgevonden, brachten de lokale autoriteiten gisteren naar buiten. Binnen vijf minuten waren er agenten ter plekke die de schutter, student Christopher Harper-Mercer, onder vuur namen. Daarbij zouden ze hem “geneutraliseerd” hebben. Uiteindelijk schoot Mercer zichzelf dood. Vlak daarvoor had hij zijn professor Engels en acht medestudenten doodgeschoten.

Motief nog altijd onbekend

De sheriff kon nog niets vertellen over het motief van Mercer. Nadat hij zijn professor had doorgeschoten zou hij hebben gevraagd of mensen christenen waren of niet. Nog altijd liggen vijf mensen in het ziekenhuis met verwondingen. Drie van hen zijn er ernstig aan toe.

Bij een huiszoeking in de woning van Mercer zijn acht wapens gevonden. Daarmee komt het totale aantal wapens dat hij in zijn bezit had op veertien. Zes daarvan had hij meegenomen naar Umpqua Community College in het plaatsje Roseburg.