Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

PSV loopt in op Ajax door overwinning in Amsterdam

Gaston Pereiro (midden) viert met Luciano Narsingh (links) en Hector Moreno (rechts) zijn eerste doelpunt.
Gaston Pereiro (midden) viert met Luciano Narsingh (links) en Hector Moreno (rechts) zijn eerste doelpunt. Foto: Stanley Gontha / EPA

PSV heeft het gat met koploper Ajax verkleind. De Eindhovense club won de onderlinge topper in de Arena met 2-1, dankzij twee doelpunten van basisdebutant Gaston Pereiro.

De speler uit Uruguay was één van de nieuwe gezichten in de opstelling van PSV. Andrés Guardado was weer fit genoeg om te spelen, terwijl aanvaller Maxime Lestienne wegens droevige familieomstandigheden ontbrak en werd vervangen door Pereiro. De vleugelspeler maakte met succes zijn debuut in de basisopstelling bij zijn nieuwe club. Na zeven minuten was hij degene die wonderwel drie verdedigers van Ajax passeerde en de bal fraai in het dak van het doel schoot. Later maakte hij ook nog de 2-1.

Younes houdt Ajax op de been

Als zijn eerste doelpunt voelde als een droomstart, dan was dat gelukszalige gevoel snel weer verdwenen. Nog geen drie minuten later maakte Ajax gelijk via Amin Younes. De Duitse vleugelaanvaller was bij zijn oude club Borussia Mönchengladbach overbodig vanwege een gebrek aan winnaarsmentaliteit, maar werd bij Ajax in de armen gesloten omdat hij de ploeg wel eens zou kunnen verrijken met zijn techniek.

Is hij lui? Soms een tikkeltje bij balverlies als hij vergeet mee te verdedigen. Maar heeft Ajax de bal wel, dan kan Younes dodelijk zijn, zoals hij in de tiende minuut bewees. Hij maakte een schijnbeweging alsof hij buitenom ging, kapte naar binnen en had alle tijd daar alle tijd om de hoek te vinden die door PSV-doelman Jeroen Zoet wel erg open was gelaten. De keeper had geen schijn van kans op het gekrulde schot: 1-1.

Gelijkwaardigheid tussen Ajax en PSV

Een verdere impressie van de eerste helft? Een vertoning van gelijkwaardigheid. Ajax en PSV strijden samen met Feyenoord om het kampioenschap, maar welke van deze twee ploegen de meeste aanspraak daarop maakt, is na het topduel nog altijd moeilijk in te schatten. PSV wil counteren met snelle aanvallers, maar Ajax trapte niet in die val. De ploeg gaf weinig ruimte weg door wat dieper in te zakken en liet het initiatief aan de opponent. Wel had PSV de betere kansen. Namens Ajax voorkwamen Riechedly Bazoer en Joël Veltman beiden een tegendoelpunt met een redding op de doellijn.

De gelijkwaardigheid tussen beide clubs maakte dat de tweede helft minder spektakel opleverde dan waar toeschouwers waarschijnlijk op hadden gehoopt. Weinig risico, een handvol kansen en één doelpunt. Als de aanvaller al het doel naderden, verspeelden ze soms knullig de bal. Toch werd er nog gescoord. Weer door Gaston Pereiro.

Tien minuten voor tijd besliste hij het duel met een geplaatst schot in de verre hoek. Bij Ajax raakte Viktor Fischer nog de paal. Dankzij de overwinning klimt PSV naar plek vier. Ajax is nog altijd koploper.