Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Portugese centrum-rechtse coalitie wint verkiezingen

De centrum-rechtse coalitie van premier Pedro Passos Coelho heeft opnieuw de Portugese verkiezingen gewonnen. Het is een opvallende verkiezingswinst omdat de socialistische oppositie lange tijd een flinke voorsprong had in de peilingen.

Premier Pedro Passaso Coelho
Premier Pedro Passaso Coelho Foto Ose Sena Goulao/ EPA

De centrum-rechtse coalitie van premier Pedro Passos Coelho heeft opnieuw de Portugese verkiezingen gewonnen. Ze hebben rond de 40 procent van de stemmen gekregen, dat blijkt na 80 procent van de getelde stemmen. Zo meldt AFP.

De Portugese regering was niet populair vanwege de harde bezuinigingen die zijn doorgevoerd. Zo zijn de pensioenen gekort, belastingen verhoogd en er is flink gesneden in de publieke diensten. De bezuinigingsoperatie volgde op het steunpakket van 78 miljard euro afkomstig van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie.

Geen meerderheid in parlement

Na telling van 80 procent van de stemmen is de centrumrechtse alliantie Portugal à Frente de winnaar. Zij haalden 40 procent van stemmen binnen. Tijdens de vorige verkiezingen in 2011 behaalde Portugal à Frente nog de absolute meerderheid van 50 procent.

De socialistische oppositie, die een paar maanden voor de verkiezingen nog afkoerste op een grote overwinning, komt tot 31,65 van de stemmen. Het uiterst linkse blok BE komt op 7,5 procent en het verbond van groenen en communisten op 6 procent.

Verkiezingscampagne ging over herstel economie

Tijdens de verkiezingscampagne legde premier Passos Coelho vooral de nadruk op het beginnend herstel van de Portugese economie. Na drie jaar recessie klimt de economie van het Zuid-Europese land langzaam uit het dal.

Anderhalf jaar geleden wist Portugal voor het eerst weer zelfstandig staatsobligaties met een looptijd van tien jaar uit te geven. Over de uitgegeven 750 miljoen euro betaalde het land een rente van 3,57 procent, een enorm verschil met begin 2002. Toen piekte de Portugese tienjaarsrente nog op ruim 17 procent.

Portugal is nu na Griekenland het tweede land waar de zittende regering, ondanks de flinke bezuiningen, niet is weggestemd door de bevolking.