Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Opnieuw steekpartij in Jeruzalem - Oude Stad afgesloten

Het lichaam van een 19-jarige Palestijnse man die een 15-jarige Israëliër neerstak voordat hij werd doodgeschoten door een agent.
Het lichaam van een 19-jarige Palestijnse man die een 15-jarige Israëliër neerstak voordat hij werd doodgeschoten door een agent. Foto Atef Safadi/EPA

Voor de tweede keer in 24 uur tijd heeft zich een steekpartij voorgedaan in Jeruzalem. Een 15-jarige Israëliër werd neergestoken door een Palestijnse man, die daarop werd doodgeschoten door de politie. Israëlische agenten hebben in een reactie op het geweld de Oude Stad afgesloten voor Palestijnen.

Update: 13:22 - Rode Halve Maan: 77 Palestijnen gewond

In de afgelopen 24 uur zijn volgens hulporganisatie Rode Halve Maan zeker 77 Palestijnen gewond geraakt door rubberen of echte politiekogels. Dat meldt persbureau AFP. In de nasleep van de steekpartijen is het onrustig op de Westelijke Jordaanoever; Israëlische veiligheidstroepen voerden invallen uit en raakten daarbij slaags met Palestijnse jongeren. In de Israëlische krant Haaretz spreken Palestijnse bronnen van zeker 100 gewonden.

Dader kondigde actie op facebook aan

De 19-jarige Palestijnse man die vanmorgen een Israëliër doodstak zou volgens AP op zijn Facebookpagina hebben geschreven: “Of het martelaarschap of de overwinning.” Israëlische agenten hebben zich opgesteld bij de grenzen van de Oude Stad en laten de komende twee dagen enkel nog Israëliërs, toeristen en Palestijnen die wonen, werken of studeren in de Oude Stad toe. Zo willen ze geweld voorkomen tijdens een Joodse feestdag die deze dagen plaatsvindt. Er wonen zo’n 300.000 Palestijnen in Jeruzalem, ongeveer eenderde van de totale bevolking.

Confrontaties op de Tempelberg

Zaterdagavond stak een Palestijnse tiener twee Israëliërs dood en verwondde hij een vrouw en een kleuter van twee jaar voordat hij werd doodgeschoten door een Israëlische agent. De aanval werd later opgeëist door de Palestijnse terreurbeweging Islamitische Jihad.

Het geweld tussen het Israëlische leger en Palestijnen is de afgelopen tijd opgelaaid. Bij de heilige Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg in Oost-Jeruzalem is het op verschillende confrontaties uitgelopen. Op de Westelijke Jordaanoever raakten vandaag achttien Palestijnen gewond toen Israëlische militairen een huis omsingelden in het vluchtelingenkamp bij Jenin. Er werden twee Palestijnen gearresteerd op verdenking van terrorisme.