Dit is een artikel uit het NRC-archief

Rampen

Nog 300 mensen vermist na aardverschuiving Guatemala

De Guatemalteekse autoriteiten autoriteiten zijn nog steeds op zoek naar driehonderd vermisten na de aardverschuiving van vorige week donderdag. Door regenval kwamen tonnen losgeslagen aarde, rotsblokken en bomen naar beneden. Door de aardverschuiving zijn 87 mensen omgekomen.

Familieleden rouwen om omgekomen geliefden bij de aardverschuiving in Guatemala van afgelopen donderdag. Er worden nog driehonderd mensen vermist.
Familieleden rouwen om omgekomen geliefden bij de aardverschuiving in Guatemala van afgelopen donderdag. Er worden nog driehonderd mensen vermist. Foto Johan Ordonez/ AFP

De Guatemalteekse autoriteiten zijn nog steeds op zoek naar driehonderd vermisten na de aardverschuiving van vorige week donderdag. Door regenval kwamen tonnen losgeslagen aarde, rotsblokken en bomen naar beneden. Door de aardverschuiving zijn 87 mensen omgekomen.

Donderdagavond laat stroomde een modderstroom met rotsblokken en boomstammen over een laaggelegen wijk in de gemeente Santa Catarina Pinula, aan de rand van de hoofdstad Guatemala-Stad. Ongeveer 125 huizen zijn hierdoor vernield. Het dodental zal naar verwachting nog oplopen.

Weinig hoop om overlevenden te vinden

Hulpverleners met shovels, schoppen en houwelen proberen de massieve muur van aarde en modder weg te scheppen op zoek naar overlevenden. Aan AP vertelt de hulpverlener Ines de Leon de hoop bijna is vervlogen. “Alleen een wonder kan ze nog redden”. Het is ook mogelijk dat een deel van de vermisten al voor de ramp is gevlucht zonder dat ze autoriteiten op de hoogte hebben geteld.

De aardverschuiving is de zwaarste in jaren in het Midden-Amerikaanse land, dat vaker wordt getroffen door hevige regenval en schuivende landmassa’s. In oktober 2005 vielen honderden doden bij een vergelijkbare natuurramp.