Libische Rode Kruis: 95 lichamen van migranten aangespoeld

Lichamen van omgekomen migranten in een ziekenhuis in de Libische hoofdstad Tripoli. Foto Mohamed Ben Khalifa/AP

In de afgelopen vijf dagen zijn aan de Libische kust 95 lichamen aangespoeld van omgekomen migranten. Dat meldt het Libische Rode Kruis aan AP. De migranten zijn vooral afkomstig uit Afrikaanse landen.

Volgens een woordvoerder van de Libische afdeling van het Rode Kruis hebben hulpverleners 85 lichamen gevonden in de omgeving van hoofdstad Tripoli en tien in de buurt van Sabratha. Het kustplaatsje in het uiterste westen van Libië wordt veelal gebruikt door smokkelaars om migranten de oversteek te laten maken naar Italië.

2.600 migranten overleden in 2015

Volgens cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie zijn er dit jaar 2.600 migranten overleden tijdens hun tocht naar Europa. Vooral tijdens de overtocht vanuit Libië vallen veel slachtoffers.

Twee jaar geleden kwamen 368 migranten, veelal afkomstig uit Eritrea, om toen hun schip kapseisde ten zuiden van Italiaanse eilandje Lampedusa. De ramp veroorzaakte veel discussie in Europa over het tekortschieten van de politiek in het voorkomen van dit soort humanitaire rampen.

    • Huib de Zeeuw