Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Kijken: Nederlandse reportage vanuit steeds minder gesloten Noord-Korea

Noord-Korea staat bekend als een van de meest hermetisch gesloten landen ter wereld. Maar dat begint te veranderen. Twee verslaggevers van Nieuwsuur mochten tien dagen onder begeleiding reizen, vanavond de tweede uitzending over de noodzaak en angst voor buitenlandse investeerders.

Het is wel een strak geleide persreis voor Oost-Azie-correspondent Marieke de Vries en verslaggever Ellen Brans. Ze moeten zich strikt houden aan het vastgelegde programma. Ze zagen hoe honderden Noord-Koreanen oefenen voor de grote parade van 10 oktober, wanneer het 70-jarig bestaan van de alom overheersende arbeiderspartij wordt gevierd, maar de marcherende mensen mogen ze niet filmen.

Beperkingen als journalist

Het is ook verboden om mensen op straat iets vragen, wanneer de Nederlandse journalisten het proberen krijgen ze een standje van een van hun begeleiders. Journaliste Marieke de Vries over de beperkingen als journalist.

“Het is moeilijk om met mensen te praten, echte vragen te stellen. Alles moet vertaald worden en gevoelige vragen vertaalden onze gidsen simpelweg niet. Sowieso zijn gevoelige vragen moeilijk: we moesten enorm over het onderwerp werkkampen heendraaien.”

In de afgelopen vijf decennia zijn honderdduizenden Noord-Koreanen, vastgezet zonder enige vorm van proces, omgekomen in deze werkkampen. Nog altijd zitten tussen de 80.000 tot 120.000 mensen vast in kampen voor politieke gevangenen. Van een aantal slachtoffers zijn de gruwelheden opgetekend.

Wat de Vries het meest heeft verbaasd is de aanwezigheid van een rijke middenklasse. Zij vermaken zich in een dolfinarium en een pretpark.

“Dat wist ik wel, maar ik zat ineens tussen schaterlachende Koreanen die het echt naar hun zin hadden. Dat had ik niet echt verwacht, want het land heeft zo’n grauw imago.”

Ook Guardian-journalist Oliver Wainwright, die een architectuurtour maakte door het totalitaire land, verbaasde zich over de zwemparadijzen, skatebanen, 4D-bioscopen en de hypermoderne wolkenkrabbers. Deze transformatie van Pyongyang is vooral tot stand gekomen door huidig leider Kim Jong-un.

Niet eerste Nederlandse reportage vanuit Noord-Korea

Het is niet voor het eerst dat Nederlanders mochten filmen in Noord-Korea. Drieënhalf jaar geleden portretteerde Floortje Dessing het ‘reisland’ Noord-Korea in het tv-programma 3 op reis.

Een van de meest leerzame tv-producties uit het communistische land is de documentaire ‘Noord-Korea: een dag uit het leven’ van de Nederlandse filmmaker Pieter Fleury. Hij volgde het dagelijks leven van Hong Sun Hui, werkster in een textielfabriek in de hoofdstad Pyongyang.

https://youtu.be/lGE9S6svs-s

Met dank aan NRC-redacteur Casper van der Veen