Eredivisie: Feyenoord, Vitesse en AZ pakken drie punten

Feyenoord heeft vandaag een zwaarbevochten overwinning behaald bij hekkensluiter De Graafschap. Groningen slaagde er tegen Vitesse wederom niet in om tot scoren te komen in een uitwedstrijd en AZ pakt drie punten in de thuiswedstrijd tegen FC Twente.

Vitesse-spelers vieren de 1-0 tegen FC Groningen. Foto: ANP

Feyenoord heeft vandaag een zwaarbevochten overwinning behaald tegen hekkensluiter De Graafschap. De Rotterdammers wonnen dankzij uitblinker Elia met 1-2.

In stadion de Vijverberg was het in de eerste helft prijsschieten voor De Graafschap. Na een foutenfestival in de defensie van Feyenoord opende Erik Quekel na een kwartier de score. Het doelpunt kwam op naam van Feyenoorder Sven van Beek, die de bal als laatste beroerde. Dik vijf minuten later voorkwam keeper Hidde Jurjus de gelijkmaker. Hij ranselde een kopbal van Elia uit zijn doel.

Dezelfde Jurjus onderscheidde zich na een half uur opnieuw. Hij reageerde attent op een schot van Marko Vejinovic. Verder dwong Feyenoord in de eerste helft weinig af. De ploeg van trainer Van Bronckhorst kwam vlak voor rust goed weg doordat scheidsrechter Danny Makkelie een doelpunt afkeurde omdat Ted van de Pavert Feyenoord-doelman Vermeer zou hebben gehinderd.

Feyenoord richt zich op na rust

Pas na de rust was sprake van enig krachtsverschil met het opportunistische De Graafschap. Feyenoord startte voortvarend. Binnen enkele minuten kreeg de ploeg via Kramer en Kuijt kansen. Kort daarna was het wel raak. Op aangeven van Gustafson kopte Kramer de gelijkmaker binnen.

Feyenoord probeerde daarna door te drukken. Onder aanvoering van Elia, die zijn directe tegenstander Bart Straalman compleet zoek speelde, werd De Graafschap steeds verder naar achteren gedrongen.

Een kleine twintig minuten voor tijd leverde dat de 1-2 op. Na een combinatie met invaller Tonny Vilhena schoot Elia de bal onder de vallende doelman Jurjus binnen. De Graafschap probeerde daarna van alles de gelijkmaker te forceren. Bryan Smeets was er nog het dichtst bij, maar hij schoot over.

Groningen onmachtig tegen Vitesse

Het wil in uitwedstrijden vooralsnog niet lukken bij FC Groningen. Na nederlagen bij PSV, FC Utrecht en Ajax, ging de ploeg van trainer Erwin van de Looi zondag met 5-0 onderuit bij Vitesse. Groningen scoorde in die vier uitduels niet één keer. In eigen huis is het een heel ander verhaal. Groningen pakte in de eigen Euroborg tien punten in vier wedstrijden.

In Arnhem was van het gebrek aan aanvallende creativiteit in uitwedstrijden weinig te merken. Kansen waren er in de eerste helft meer dan genoeg. Albert Rusnak had zijn ploeg na zes minuten op voorsprong moeten brengen, maar zijn schot ging hoog over. Enkele minuten later raakte Mimoun Mahi de lat en ook aanvoerder Michael de Leeuw zag - na een half uur spelen - een poging op de lat belandden.

Vitesse stond toen al op voorsprong. De thuisploeg deed weinig onder voor het aanvallende Groningen. Marvelous Nakamba schoot hard op de vuisten van doelman Sergio Padt, waarna Dominic Solanke de rebound simpel binnen tikte: 1-0.

Mahi had de gelijkmaker na 52 minuten op de schoen, maar Padt redde. De gasten bleven aandringen, maar toen Kevin Diks na een uur spelen voor 2-0 zorgde was het verzet gebroken. Vier minuten na de 2-0 profiteerde Valeri Qazaishvili van een uitglijder van Johan Kappelhof. Hij liep simpel om Padt heen en bracht de 3-0 op het scorebord.

Voor Groningen restte er weinig anders dan op zoek gaan naar een eretreffer. Die kwam er niet, mede doordat Jarchinio Antonia namens Groningen ook nog de lat raakte. Nathan en Abiola Dauda tilden de eindstand in de slotfase naar 5-0.

Janssen leidt AZ langs FC Twente

AZ heeft het zichzelf zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Twente (3-1) onnodig moeilijk gemaakt. De Alkmaarse ploeg was op alle fronten de betere ploeg, maar kon ruim een uur het overwicht niet in de stand tot uitdrukking brengen. In de 64e minuut brak Vincent Janssen dan toch eindelijk de ban. Met zijn eerste doelpunt in de eredivisie en daarna ook nog meteen zijn tweede treffer besliste hij het duel. Voor de thuisploeg was het de vierde zege op rij in alle competities.

AZ, met Derrick Luckassen als vervanger van Ben Rienstra (pril vaderschap), bleek weinig tot geen last te hebben van de fysieke en mentale inspanningen tijdens de zware thuiswedstrijd drie dagen eerder tegen Athletic Bilbao in de Europa League (2-1). De ploeg van Van den Brom viel frank en vrij aan en gaf amper kansen weg. AZ verzuimde echter in het aanhoudende overwicht tot scoren te komen.

Met name Janssen was slordig in de afwerking. De 21-jarige spits, die vol overgave jacht maakte op zijn eerste treffer in de eredivisie, miste voor de rust legio kansen. Zijn beste actie had de ex-aanvaller van Almere City FC na ruim een kwartier. Hij speelde zich knap vrij, maar schoot daarna de bal tegen de benen van doelman Joël Drommel. De achttienjarige keeper van de Tukkers hield in de 36e minuut ook Muamer Tankovic van scoren af. FC Twente was in de eerste helft alleen via spelmaker Hakim Ziyech een beetje gevaarlijk.

Na de pauze ging AZ aanvankelijk nog even door met het missen van kansen. Markus Henriksen en Mattias Johansson faalden in de afwerking. Janssen bevrijdde zichzelf en AZ echter op het juiste moment met twee fraaie treffers binnen nog geen tien minuten: 2-0. Invaller Guus Hupperts (3-0) en Ziyech (3-1, een schitterend afstandsschot) zorgden daarna ook nog even voor vuurwerk in Alkmaar.

Dit bericht is gebaseerd op wedstrijdverslag van ANP