Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Minstens zestien doden door overstromingen in Zuid-Frankrijk

Een overstroomde straat in Nice.
Een overstroomde straat in Nice. Foto Valery Hache/AFP

Door overstromingen die ontstonden na hevig noodweer zijn er in het zuiden van Frankrijk vannacht zestien mensen om het leven gekomen. Drie personen worden vermist. In steden als Cannes en Nice stroomde het water door de straten.

Dat meldt AFP. Lokale autoriteiten vrezen dat het dodental nog zal oplopen aangezien het getroffen gebied deels bergachtig en daardoor moeilijk bereikbaar is. De meeste doden vielen in het dorp Mandelieu-la-Napoule, ten oosten van Cannes. Vijf mensen kwamen om, vermoedelijk in een poging om hun auto in veiligheid te brengen. Dichter bij Cannes werden drie mensen gevonden in hun auto in een ondergelopen tunnel. Eerder op de avond kwamen bij een verpleeghuis in Antibes drie mensen om het leven en viel er één dode op een parkeerplaats in Cannes.

Opperste staat van paraatheid

Het water stond in de straten van Nice tot aan de deurhendels van auto’s, waarvan verschillende exemplaren door het water de zee in werden gesleurd. In Antibes trad de rivier Brague buiten zijn oevers door de zware regenval. Campings en het spoor moesten het ontgelden, waardoor veel toeristen zijn gestrand. Nog altijd zitten 35.000 mensen zonder elektriciteit door de wateroverlast.

President François Hollande heeft zijn medeleven uitgesproken naar de nabestaanden van de slachtoffers. Hij sprak over de “solidariteit van de natie”. Premier Manuel Valls liet weten dat de overheid in opperste staat van paraatheid is gesteld.

Twitter avatar fhollande François Hollande J’exprime la solidarité de la Nation aux familles et aux proches des victimes des inondations dans les Alpes-Maritimes.
Twitter avatar manuelvalls Manuel Valls Profonde émotion face aux terribles conséquences des intempéries. Mobilisation totale de l’État. Soutien aux familles endeuillées. MV