Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Cameron: Russisch ingrijpen in Syrië een verschrikkelijke fout

De Britse premier David Cameron tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.
De Britse premier David Cameron tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Foto Justin Lane/EPA

De beslissing van de Russische president Poetin om militaire actie te ondernemen in Syrië, en zo president Bashar al-Assad te steunen, is een “verschrikkelijke fout”. Dat heeft de Britse premier Cameron tegen de BBC gezegd.

Cameron noemde Assad een “slager”, en zei dat de Russische militaire aanwezigheid in Syrië “de regio zal destabiliseren”.

“Van wat we tot nu toe hebben gezien, hebben de meeste Russische luchtaanvallen plaatsgevonden in delen van Syrië die niet gecontroleerd worden door Islamitische Staat (IS), maar door andere tegenstanders van het regime (van Assad, red.)”

Vannacht kondigde de Britse premier aan haast te willen maken met plannen om Brits militair ingrijpen in Syrië voor te leggen aan het parlement. In 2013 verloor hij een dergelijke stemming. Tot nu toe hebben er alleen Britse bombardementen plaatsgevonden in Irak.

Cameron krijgt bijval van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij noemde de Russische aanvallen “onacceptabel” en waarschuwde dat Rusland zichzelf op deze manier vervreemdt in de regio. Erdogan deed zijn uitspraken in een reactie tegenover persbureau AP voordat hij naar Frankrijk vertrok.

Merkel: overleg ook met Assad

Ook de Duitse bondskanselier Merkel liet zich vandaag uit over het conflict in Syrië. Volgens Reuters zei ze tegen een Duits radiostation dat militair ingrijpen nodig is in de regio, ook al maakt dat geen einde aan de oorlog aldaar.

“Militair ingrijpen is niet de oplossing. We hebben een politiek proces nodig dat nog niet echt goed is begonnen.”

Merkel zei ook dat er voor een politieke oplossing zowel de Syrische oppositie als de huidige regering van Assad nodig is. Daarmee nodigt ze Assad dus uit aan de onderhandelingstafel als het zover mocht komen.

Twijfel over doelwitten

Rusland begon afgelopen woensdag met het uitvoeren van luchtaanvallen in Syrië. Sindsdien zouden er meer dan vijftig doelwitten van IS onder vuur zijn genomen, aldus de Russen, waaronder tien in de afgelopen 24 uur.

Maar direct rezen er twijfels over de doelwitten van het Russische leger. De Verenigde Staten, Frankrijk, lokale bevolking en rebellen zeggen dat het gedeelte van de stad Homs dat is bestookt niet in handen is van IS, maar juist gebied dat in handen is van het Vrije Syrische Leger, een verzamelnaam van rebellen die tegen president Bashar al-Assad strijden.

Lees ook in NRC Handelsblad: Russisch roulette maakt iedereen bang