Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Dodental Kunduz gestegen naar 22- AZG wil onafhankelijk onderzoek

Het uitgebrande ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in de Afghaanse stad Kunduz.
Het uitgebrande ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in de Afghaanse stad Kunduz. Foto AP/Artsen zonder Grenzen

Het aantal doden door de luchtaanval op het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Kunduz is gestegen naar tweeëntwintig. De hulporganisatie heeft zich teruggetrokken uit de Afghaanse stad en eist een onafhankelijk onderzoek.

Onder de doden zijn twaalf medewerkers van de hulporganisatie. Christopher Stokes, directeur van AzG laat aan Reuters weten dat ze niet vertrouwen op een Amerikaanse onderzoek naar de toedracht.

“Onder de duidelijke aanname dat er een oorlogsmisdaad is gepleegd, eist Artsen Zonder Grenzen dat er een volledig en transparant onderzoek naar het voorval wordt uitgevoerd door een onafhankelijke internationale organisatie”

Volgens Artsen zonder Grenzen heeft de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten de luchtaanval uitgevoerd. AzG heeft zijn patiënten in andere ziekenhuizen in de stad ondergebracht. Sommige medewerkers zijn vertrokken naar andere medische hulpposten in de stad, maar de organisatie zelf heeft het eigen ziekenhuis, dat gisteren onder vuur kwam van een luchtaanval, verlaten. Het ziekenhuis bood volgens de organisatie normaliter gratis chirurgische behandelingen voor slachtoffers van conflicten en ongevallen.

Onderzoek in paar dagen afgerond

Nadat gisteren al de Amerikaanse legerleiding condoleances uitsprak, volgde vandaag president Obama dat voorbeeld in een officiële verklaring. Daarin zei hij tevens dat het ministerie van Defensie een “volledig onderzoek” is gestart en dat hij de uitkomsten van het onderzoek wil afwachten. Hij liet in het midden of de VS betrokken zijn bij het dodelijke incident.

Dit onderzoek wordt niet alleen uitgevoerd door de V.S. De NAVO laat vanmiddag weten dat het “multinationale onderzoek” binnen een paar dagen is afgerond.

Onduidelijkheid over strijders in het gebouw

Het is nog onduidelijk wat de reden was van het bombardement. Gisteren bracht het Amerikaanse leger naar buiten dat het in de buurt van het ziekenhuis bombardementen heeft uitgevoerd op Talibaanstrijders die schoten op Amerikaanse legerpersoneel.

Maar of er aanhangers van de Talibaan zich in het ziekenhuis bevonden, daarover bestaat onduidelijkheid. Volgens AzG waren er geen Talibaanstrijders in het ziekenhuis voordat de luchtaanval werd uitgevoerd. Reuters meldt echter dat de Afghaanse minister van Defensie heeft gezegd dat de Talibaan het ziekenhuis gisteren heeft aangevallen om het gebouw “als menselijk schild” te gebruiken.

In de noordelijke stad Kunduz wordt hevig gevochten sinds de stad begin deze week in handen viel van de Talibaan. Afghaanse troepen, gesteund door Amerikaanse militair personeel en luchtaanvallen, proberen de stad terug te veroveren. De Talibaan heeft zich in anticipatie op de tegenaanval uit het grootste deel van de stad teruggetrokken, maar er wordt hevig gevochten op een aantal plekken waar de extremisten zich hebben ingegraven.

In een eerdere versie van dit artikel werd op basis van persbureau AP bericht dat er beelden waren waarop wapens in de vensterbanken van het afgebrande gebouw te zien waren. AP heeft op 5 oktober bekend gemaakt dat na verdere bestudering van de beelden er geen uitsluitsel te geven is of het om wapens of puin van het gebouw gaat, en daarom is de betreffende alinea verwijderd.