Zeker 18 doden bij dubbele zelfmoordaanslag in Bagdad

Beeld van het gebied in Bagdad waar vorige maand een aanslag werd gepleegd.
Beeld van het gebied in Bagdad waar vorige maand een aanslag werd gepleegd. Foto EPA / Ali Abbas

Bij een dubbele zelfmoordaanslag met autobommen zijn vandaag zeker 18 mensen om het leven gekomen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat hebben de politie en hulpdiensten laten weten, meldt Reuters.

De aanslagen hadden plaats in twee voornamelijk shi’itische wijken in de Iraakse metropool. Naast de doden vielen ook meer dan zestig gewonden. De politie houdt er rekening mee dat het dodental nog verder kan oplopen.

De aanvallen werden later opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat. De beweging zei het gemunt te hebben op “afwijzenden”, de neerbuigende term die de radicaal-sunnitische groep gebruikt voor shi’ieten.

Vaker aanslagen

In Irak zijn meerdere terreurbewegingen actief, waaronder Al-Qaeda en IS. In augustus kwamen in de Oost-Iraakse provincie Diyala zeker 58 mensen om het leven door aanslagen die later werden opgeëist door IS. De terreurgroep heeft in het noorden van Irak grote delen van het land in handen, waaronder de miljoenstad Mosul.

In dezelfde maand werden bij een andere aanslag twee Iraakse generaals gedood. Het geweld had plaats in de westelijke provincie Anbar, waar het Iraakse leger strijd levert met IS.

717 doden in september

Volgens de VN-missie in Irak zijn alleen al in september van dit jaar 717 Irakezen overleden en 1.216 gewond geraakt door “terroristische handelingen, geweld en gewapende conflicten”. De provincie Bagdad was het zwaarst getroffen gebied, met 257 doden. Omdat de VN-cijfers zich alleen richten op bevestigde incidenten ligt het werkelijke slachtofferaantal waarschijnlijk hoger.