‘Woningzoekers met asielzoekers huisvesten in kantoorcomplex’

Asielzoekers sjouwen hun spullen naar binnen in het Toorop gebouw in Amsterdam.
Asielzoekers sjouwen hun spullen naar binnen in het Toorop gebouw in Amsterdam. Erik van 't Woud / ANP

Mensen die op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning, kunnen in de toekomst in omgebouwde kantorencomplexen worden gehuisvest samen met vluchtelingen. Dat zei Jos Wienen, voorzitter van de adviescommissie asiel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal, zo schrijft de NOS.

Minister Stef Blok (Rijksdienst, VVD) maakte gisteren na afloop van de ministerraad al bekend dat gemeenten leegstaande panden van het Rijk in het vervolg mogen gebruiken voor het huisvesten van vluchtelingen. Het gaat daarbij onder meer om leegstaande kantoren, kazernes en gevangenissen.

Wienen liet daarop vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal weten dat hij denkt dat het “niet verstandig is om grote kantoorcomplexen te hebben waar je alleen maar vluchtelingen huisvest”:

“In veel gemeenten zal daarom geprobeerd worden om tot een mix te komen. Het gaat namelijk vaak om huisvesting van alleenstaanden. Als het goed gaat, gaat dit niet alleen helpen voor vluchtelingen, maar helpt het ook andere woningzoekenden om sneller een woning te kunnen krijgen.”

DRUK OP SOCIALE HUURMARKT VERLAGEN

Met het kabinetsbesluit dat Blok gisteren nam, komt er in potentie woonruimte beschikbaar voor duizenden vluchtelingen. Dat moet ervoor zorgen dat de druk op de sociale huurmarkt niet verder toeneemt. Het kabinet vreest namelijk dat de wachttijden voor een sociale huurwoning toeneemt als vluchtelingen toestemming krijgen om te blijven.