Weerspiegeling van zorgen

Zonder enige twijfel. Meest concreet is het negatieve effect van de lage olie- en staalprijs op de aandelen Shell en ArcelorMittal. Zonder de daling van die twee had de AEX nu zo’n 20 punten hoger gestaan. Daarnaast is een van de achterliggende oorzaken van de lage grondstoffenprijzen – de teruglopende groei in China – negatief voor op export gerichte bedrijven. Er zijn echter ook positieve gevolgen. De energiekosten voor bedrijven en consumenten nemen af, wat kan leiden tot extra uitgaven en daardoor economische groei. Ook zorgen de lage grondstoffenprijzen voor een lagere inflatie, wat kan leiden tot extra maatregelen door de ECB. Dat is over het algemeen positief voor aandelen, in ieder geval op kortere termijn. Per saldo is het effect op dit moment echter negatief voor de Nederlandse beurs, met name omdat de lage grondstoffenprijzen een weerspiegeling zijn van de (zorgen over de) gezondheid van de wereldeconomie.