Amazon: geen Apple of Google

De webwinkel van Amazon zal vanaf volgende maand geen tv-producten van Apple en Google meer verkopen. De reden: de nieuwste mediaspelers van die merken werken niet samen met Amazons eigen online videodienst Prime. Dat is een variant op Netflix; tv-series en films op afroep, voor een vast bedrag.

Amazon, met een jaaromzet van 89 miljard dollar, runt de grootste webwinkel ter wereld. Volgens persbureau Bloomberg stuurde Amazon een bericht naar winkeliers die elektronica via Amazon verkopen. Zij mogen vanaf 29 oktober geen mediaspelers van Apple en Google meer voeren – net voordat het koopseizoen losbarst.

De Apple TV is een los kastje, Googles ChromeCast een kleine ‘dongle’ die je in de tv prikt. Apple en Google vernieuwden hun mediaspelers onlangs, maar bieden geen rechtstreekse toegang tot Amazon Prime – wel tot Netflix en hun eigen videodiensten.

Andere mediaspelers, die wél Prime Video afspelen, laat Amazon ongemoeid. Daarnaast introduceert Amazon zelf nieuwe mediaspelers. Het is onduidelijk of Amazon misbruik maakt van zijn positie als grote webwinkel; de mediaspelers van Apple en Google zijn in alle andere winkels gewoon te koop. (NRC)