Langs het parcours zie je de strijd en het afzien

In september is het thema van NRC’s fotowedstrijd ‘Sport’. NRC’s sportfotograaf Bastiaan Heus (1974) kreeg als zoon van sportfotograaf Hans Heus het vak met de genen mee.

Amsterdam, 19-09-04. Dam tot damloop. Winnares Susan Chepkemei voert de kopgroep aan in de IJtunnel. Foto: Bastiaan Heus

In oktober is het thema van NRC’s fotowedstrijd ‘Sport’. NRC’s sportfotograaf Bastiaan Heus (1974) kreeg als zoon van sportfotograaf Hans Heus het vak met de genen mee. In 2012 won hij de Zilveren Camera in de categorie Sportseries.

“Bij sportfotografie draait het om emotie”, tipt hij deelnemers van de wedstrijd. “Om die reden ga ik meestal iets verderop bij het parcours staan. Dan zie je de strijd en het afzien.

De finish probeer ik weer te vermijden. Daar zijn al veel andere fotografen en heb je vaak last van reclame. Ik heb liever een schone, mooie achtergrond. Op deze foto in de IJ-tunnel van de Dam tot Dam 2004 is het beeld door alle lijnen een beetje artistiek gekaderd. Links zie je nog het gat waar de lopers vandaan kwamen.

Bewegingsonscherpte

Om voldoende licht binnen te krijgen in de tunnel, had ik mijn camera op een langzame sluitertijd gezet. Ik stond op de achterbak van een persbusje dat ongeveer dezelfde snelheid reed als de lopers. Daardoor zijn de gezichten en lichamen toch nog redelijk scherp. Omdat hun armen en benen een extra beweging maakten, zie je daar vegen. Zo’n bewegingsonscherpte vind ik een mooi effect. Het laat de snelheid van de sporters zien.

Het is een trucje dat ik ook weleens toepas als ik gewoon aan de kant van de weg sta. Dan zet ik mijn camera op een langzame sluitertijd en trek ik hem met een snelle zijwaartse beweging mee met de sporters. De lopers of wielrenners zijn dan scherp en de achtergrond bewogen.

Chepkemei, die hier de kopgroep aanvoert, won trouwens later die wedstrijd. Dat maakte deze foto nog meer waard. Soms moet je ook een beetje geluk hebben.”

Foto’s bekijken en zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand oktober is Sport.

    • Joke Beeckmans