Verdachte dieselauto’s Volkswagen in Australië niet langer verkocht

Volkswagen stopt met de verkoop van diesels in Australië waar mogelijk mee gesjoemeld is. Eerder schortte Volkswagen de verkoop al op van verdachte auto’s in Nederland.

Volkswagen Beetles.
Volkswagen Beetles. Fotot Paul J. Richards / AFP

Volkswagen stopt met de verkoop van diesels in Australië waar mogelijk mee gesjoemeld is, zo schrijft The Guardian. Eerder schortte Volkswagen de verkoop al op van verdachte auto’s in Nederland en diverse andere landen.

De aankondiging van vandaag kwam na uitvoerige gesprekken tussen Volkswagen Australia, de Australische overheid en consumentenautoriteiten. Volkswagen hangt net als in veel andere landen juridische procedures en mogelijk forse schadeclaims en boetes boven het hoofd.

De Australische mededingings- en consumentenwaakhond is een onderzoek begonnen naar eventuele misleiding van consumenten. Naar schatting rijden er in Australië meer dan 40.000 auto’s rond met software waarmee gesjoemeld is.

Sjoemelsoftware

Volkswagen heeft toegegeven speciale software ontwikkeld te hebben voor Euro 5-dieselmotoren waardoor de uitstoot bij de tests aanzienlijk gunstiger uitviel dan in de praktijk. Het gaat wereldwijd volgens Volkswagen om ongeveer 11 miljoen voertuigen. In Nederland zou het gaan om 160.000 auto’s.

    • Maarten Back