Treinverkeer Kanaaltunnel uren stil door nieuwe bestorming migranten

Opnieuw zijn vanochtend meer dan honderd migranten de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland binnengedrongen.

In migrant probeert begin augustus de Kanaaltunnel te bereiken door over een hek te springen in Calais.
In migrant probeert begin augustus de Kanaaltunnel te bereiken door over een hek te springen in Calais. Foto Emilio Morenatti/AP

Opnieuw zijn vannacht meer dan honderd migranten de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland binnengedrongen, meldt de BBC. Het treinverkeer lag daardoor uren stil en wordt inmiddels geleidelijk hervat:

Twitter avatar LeShuttle Eurotunnel LeShuttle We are continuing to finalise the return to full resumption of services; thank you for your patience whilst this takes place. ^LD

Niet de eerste keer

De migranten bestormden de tunnel rond half één vannacht van Franse zijde bij Calais in de hoop Engeland te bereiken. Sommigen liepen verwondingen op en zijn behandeld door ambulancepersoneel, volgens persbureau AFP.

Het is niet de eerste keer dat grote groepen migranten de tunnel betreden. Begin juli probeerde een groep van 150 migranten het ook.

‘Georganiseerde invasie’

Een woordvoerder van Eurotunnel, de exploitant van de tunnel, beschrijft het laatste incident als “een enorme invasie” tegen de BBC:

“De migranten kwamen georganiseerd de tunnel binnen, braken door de hekken en wisten duidelijk waar ze heengingen.”

Treinticket op de boot

Het treinverkeer tussen Calais en Folkestone lag vanochtend uren stil, volgens de BBC. Passagiers die een treinticket hebben gekocht kunnen dezelfde tickets voor de veerboten gebruiken tijdens, volgens de woordvoerder.

Aantal pogingen daalt

In augustus meldde Eurotunnel dat het aantal pogingen van migranten om door de terminal in Calais te komen was gedaald van bijna 2.000 per nacht in juli naar 150 per nacht een maand later. Nu is dat honderd per nacht, volgens verschillende bronnen van de politie tegen AFP. Ongeveer 3.500 migranten verblijven in kampen bij Calais.

Sinds eind juni zijn dertien migranten overleden tijdens hun vlucht door de Kanaaltunnel, volgens AFP. Afgelopen woensdag is het laatste geval bekend. Een man werd toen dood gevonden naast het spoor.

Groot-Brittanië heeft bijna tien miljoen euro geïnvesteerd in extra beveiliging, waaronder het plaatsen van hekken, om het moeilijker te maken voor de migranten om op de perrons en het tunnelverkeer te komen.

    • Menno Sedee