Het peloton koerst richting de herfst van Lombardije

Schitterend toch? De ‘koers van de vallende bladeren’ wordt ze genoemd: de Ronde van Lombardije. De klassieker die, dit jaar met Nederlandse kanshebbers, de herfst van het wielerjaar inluidt.

"Dit is mijn lievelingsklassieker”, jubelde winnaar Dan Martin vorig jaar. De Ier demarreerde weergaloos in de afdaling naar de meet. Foto AFP / Yuzuru Sunada

Schitterend toch? De ‘koers van de vallende bladeren’ wordt ze genoemd: de Ronde van Lombardije. De klassieker die, dit jaar met Nederlandse kanshebbers, de herfst van het wielerjaar inluidt.

De laatste van de vijf monumenten, de enige traditionele klassieker die niet in het voorjaar wordt verreden. Il Lombardia is een bijzondere eendagskoers in de Noord-Italiaanse uitlopers van de Alpen tussen het Lago Maggiore en het Gardameer. Opportunisten en gelukszoekers hebben hier in oktober blijkbaar geen jus meer in de benen. Wie de lijst met winnaars erbij pakt, leest dat af aan de namen.

La corsa delle foglie morte, vrij vertaald “de koers van de stervende bladeren”, is een prijs voor de geharde renner die ervaren is in de kunst van het winnen. Zo’n zeven uur zit de winnaar morgen op de fiets. 245 kilometer met drie pijnlijke beklimmingen. De ergste is de muur van Sormano op 50km van de meet met stijgingspercentages van boven de 25 procent.

Het peloton is even voordien al geklommen tot de Madonna del Ghisallo; het kerkje dat kort na WOII werd uitgeroepen tot beschermheilige van wielrenners en daarmee tevens dienst als bedevaartsoord. Helemaal vooraan in het parcours ligt al de 7km lange Colle Gallo, de finish is dan juist weer grotendeels een afdaling van zo’n 5km naar Como.

Twitter avatar hetiskoers Het is koers! Het is zondag warempel echt herfst rondom Como (Il Lombardia!)

http://t.co/ksk1p4iX3G (mosterd gehaald bij @robertvuijk)

Tom Dumoulin gaat morgen van start in Bergamo, al is hij geen kopman. Robert Gesink is dat wel, bijgestaan door Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk. Lotto-Jumbo verwacht van Gesink een rol in de finale van de koers.

Titelverdediger Dan Martin gaat in elk geval te maken krijgen met Astana dat thuisrijders Vincenzo Nibali en Michele Scarponi laat ondersteunen door Mikel Landa. Ook tweevoudig winnaars Philippe Gilbert en Joaquim Rodriguez starten, alsmede Alejandro Valverde. Voor ons is het interessant om te zien wat Wout Poels (Sky) en Bauke Mollema (Trek) nog kunnen in deze seizoensafsluiter.

Ajax-PSV: landskampioen heeft herhaling vorig seizoen nodig

Wie heeft het midweekse Europees programma goed overleefd? Davy Klaassen en Viktor Fischer in elk geval niet, zei Frank de Boer gisteren althans. Echt waar, of een antwoord op het rookgordijn dat collega Phillip Cocu optrekt rond sleutelspeler Andres Guardado?

Als één ding in elk geval kristalhelder is, dan is het wel dat PSV zich morgen in de Arena geen verlies kan permitteren. Met nul punten terugkomen in Eindhoven betekent een achterstand van 8 punten op Ajax en dat na slechts evenzoveel gespeelde wedstrijden.

Vorig jaar legde de regerend landskampioen in speelronde 3 al een basis voor de titel door na zes jaar weer eens te winnen in Amsterdam:

Dit seizoen sprankelt het bij beide ploegen nog niet, maar wint Ajax wel wat makkelijker z’n wedstrijden en slikte het pas twee tegentreffers; PSV kreeg tot nu toe gemiddeld elke wedstrijd een goal tegen.

Ajax-PSV: een affiche met een rijke geschiedenis waarin Luis Suárez nog eens in het sleutelbeen van Otman Bakkal beet en uitgerekend Mark van Bommel ooit een hattrick liet noteren. Maar morgen om half drie doet de geschiedenis - 59 edities: 31 keer winst voor Ajax, twintig zeges PSV - er niet toe. De motivatie is leidend: Ajax kan PSV (voorlopig) elimineren, de landskampioen moet eigenlijk winnen.

En dan verder nog…

  • Om 15.30 uur spelen de Nederlandse volleybaldames in Ahoy hun halve finale van het EK. De ploeg van coach Giovanni Guidetti neemt het op tegen Turkije in de strijd om een plek in de finale, die morgenmiddag wordt gespeeld.
  • Vanavond 21.00 uur: dé absolute kraker van het WK rugby, tot nu toe althans. Gastland Engeland moet tegen Australië zien te voorkomen dat het nu al praktisch wordt uitgeschakeld. Niet overleven van de groepsfase in eigen land? Dat kunnen de Engelsen zich onder geen beding permitteren.
  • Behalve Ajax-PSV hebben we nog wat voetbaltoppers dit weekend. Morgen de Merseyside derby tussen Everton en Liverpool en Louis van Gaal gaat op bezoek bij Arsène Wenger. In Spanje is er de clash tussen Atletico en Real Madrid en in de Bundesliga staat Bayern-Dortmund op de agenda.
    • Jules Seegers